Потресне исповијести са наших улица

Јасмина Перишић
Потресне исповијести са наших улица

Бањалука - Драма "Трпеле" уздрмала је бањалучку публику озбиљном тематиком и одличном изведбом глумица Београдског драмског позоришта, које су успјеле да измаме дуготрајан аплауз и подигну салу на ноге.

Комад који је настао на основу аутентичних исповијести жена жртава насиља одигран је у сриједу, треће такмичарске вечери Театар феста "Петар Кочић".

За представу изведену на великој сцени Народног позоришта РС као основно градиво послужили су транскрипти интервјуа са женама из Србије које су убиле своје партнере који су их злостављали.

Ипак, комад је увјерљивом и спонтаном изведбом глумица, али и самом режијом, избјегао елементе патетике и описао сурову стварност која се дешава свуда око нас и која може да задеси сваку жену. Писци су Милена Деполо и Бобан Скерлић, који потписује и режију. Представу у којој се на сцени смјењује педесетак ликова фантастично је извео глумачки седмерац, који чине Милица Зарић, Слађана Влајовић, Наташа Марковић, Милена Павловић-Чучиловић, Јадранка Селец, Даница Ристовски и Паулина Манов.

- За мање од шест седмица смо припремили представу "Трпеле", на основу исповести жена жртава. Намера нам је била да дочарамо друштвено релевантну причу која би позвала људе да се замисле над проблемом насиља, али пре свега да то буде добар позоришни чин, јер смо се првенствено бавили позориштем - рекао је Скерлић.

Свака од глумица игра појединачну потресну причу са којом се, како кажу, нису никада сусреле у приватном животу.

- Све жене у представи су из различитих миљеа друштвеног живота и очигледно је да свакоме може тако нешто да се догоди - казала је Наташа Марковић.

Додаје да је много битно да ову представу погледа и млађа публика.

- Млади треба да виде да насиље треба зауставити одмах код првог шамара. Битно је да девојке виде овај комад како не би доживеле слично искуство као ликови драме - нагласила је Марковићева.

Монографија посвећена великану српског глумишта Петру Краљу под називом "Краљ", ауторке Аните Панић, промовисана је у сриједу увече у оквиру пратећег програма. На промоцији су говорили Рада Рељић, Александар Стојковић и аутор. Представа "Мистер долар" Народног позоришта Суботица биће изведена вечерас у 20 часова у Народном позоришту.

Одговорност

Глумица Милица Зарић рекла је да су глумице жељеле да се упознају са аутентичним женама чије су ликове тумачиле у овом комаду, а које се налазе у женском затвору у Пожаревцу.

- Добили смо негативан одговор из затвора. Ипак, имамо идеју да представу изведемо у неком од затвора. Када играте нечију судбину, то повећава одговорност и никако не сме да склизне у карикирање и неукус - рекла је Зарићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана