Потписан Протокол о сарадњи задужбине "Иве Андрића" и "Херцег феста"

Срна
Foto: Срна

ХЕРЦЕГ НОВИ - Током манифестације "Иво Андрић наш савременик" поводом 130 година од рођења нобеловца данас је у Херцег Новом потписан Протокол о сарадњи између београдске Задужбине Иве Андрића и установе "Херцег фест", а потом отворена и изложба којом су допуњене "Андрићеве новске стазе, лица и предјели".

Поставка Татјане Корићанац и Владимира Рогановића "Андрићеве новске стазе, лица и предјели" показује шта је Андрић значио Херцег Новом, региону и свијету, као и шта је великог писца и дипломату привукло баш Херцег Новом.

"Херцег фест", који је организатор манифестације, саопштио је да изложба свједочи о најсрећнијим, херцегновским пишчевим годинама, како је сам говорио и писао.

Од када је саграђена, кућа на Топлој је захваљујући кућевласнику, била посебан херцегновски знак поред пута, додаје се у саопштењу.

Протокол је у име Задужбине потписала управник Маја Радонић, која је истакла да је потписом озваничена и продубљена сарадња која је покренута крајем претходне године приликом посјете представника Херцег феста Задужбини у Београду.

"То је уједно и потврда нераскидиве повезаности двије важне тачке везане за живот и стваралаштво нашег нобеловца, а то су Београд и Херцег Нови", додала је она.

Она је додала да се Задужбина, основана тестаментарном вољом Иве Андрића, близу пола вијека стара о заштити пишчевог дјела и имена, у сарадњи са САНУ која именује Управни одбор Задужбине, а у чијем Архиву се чува Андрићева рукописна заоставштина, која броји 118.000 јединица, пописаних и класификованих, те потом и дигитализованих у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду.

Радонићева је објаснила и шта Протокол наводи као кључне елементе сарадње

"Сарадња између Задужбине и Куће нобеловца, односно Херцег феста, допринијеће међусобној размјени података и грађе, даљем проучавању пишчевог живота и дјела, а кроз заједничке програме предвиђене овим протоколом, као и издањима преведених Андрићевих дјела која ће Задужбина даровати библиотеци Кућа нобеловца Иве Андрића, живо Андрићево дјело биће доступно читаоцима који долазе у Херцег Нови из различитих земаља свијета", рекла је Радонићева.

Вршилац дужности директора "Херцег феста" Татјана Атељевић изразила је наду да ће сарадња бити успјешна и дуготрајна, онаква какву Иво Андрић заслужује.

"Спремни смо да учимо како да још више промовишемо нашег нобеловца и да ово буде мјесто сусрета и његовања књижевности, јер како је Андрић вјеровао - књиге могу да промијене свијет", поручила је она.

Истичући жељу да сарадња двије институције не буде само формална, Гордана Поробић Крцуновић, која је у минулом периоду водила набавку експоната, који ће допунити постојећу поставку у Кући нобеловца Иве Андрића, објаснила је зашто је Андрић наш али и савременик свих будућих генерација.

Ово је био други програм манифестације "Иво Андрић наш савременик". Уздизање дјела Ива Андрића биће настављено сутра у истом простору, уз књижевно послије подне са Емсуром Хамзић и Ђорђом Сладојем. Програм ће водити Бранислав Зубовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана