Потоп отвара сезону

Александра Маџар
Потоп отвара сезону

Бањалука - Сценско-музичка инсценација о поплавама на територији Републике Српске, БиХ, Србије и Хрватске, под називом "Потоп" ауторски пројекат Александра Пејаковића, прва је представа која ће премијерно бити одиграна на обновљеној Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта у Господској улици.

Испричао је ово за "Глас Српске" предсједник овог театра Александар Пејаковић и премијеру најавио за фебруар 2015. Срећан и поносан што ће заљубљеници у театар имати прилику да уживају у пет премијера на новој сцени и у реновираном простору најавио је да ће свечано отварање играње гостујућих представа пријатеља БСП-а. У 2014. остављају бројне успјехе, а један од њих је и одлазак на Интернационални универзитетски фестивал у Печују. Први пут у историји свог постојања БСП је прешло границу бивше Југославије и представило се са комадом "Портрет лирског ратника" у режији редитеља из Београда Владимира Цвејића, а који је посвећен великом Бранку Ћопићу.  Из овог мађарског града вратили су се са наградом за режију и педагошки рад.

Пејаковић се нада да ће и 2015. бити испуњена позоришном магијом која ће оживјети нове животе на сцени.

- У марту ће публика имати прилику да погледа тинејџерску комедију "Инстаант сексуално васпитање" Ђорђа Милосављевића. Ријеч је о савременој едукативној причи о одрастању и потрази за идентитетом  - додао је Пејаковић који ће и за овај комад потписати режију.

На репертоару ће се наћи и дјело Љубомира Симовића "Чудо у Шаргану" коју ће режирати глумац Горан Јокић.

- То је прича о необичној кафани у коју долазе људи са маргине, затечени негдје између села и града - објаснио је Пејаковић.

Крај године обиљежиће премијера драме "Млеко" Василиса Кациконуриса коју ће режирати Слободан Перишић, прича о традицији емиграната и њиховом покушају да се укључе у нормалан живот.

Кестенбург

Бањалучко студентско позориште у 2014. години примљено је у међународну асоцијацију универзитетских позоришта АИТУ и добило је лиценцу за организовање фестивала "Кестенбург". Фестивал ће бити одржан од 31. јула до 9. августа 2015. Очекује се долазак 350 студената са свих континената, а циљ је да он постане најмасовнији скуп те врсте у свијету. За сада одлука је да се одржава бијенално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана