Поставка “Ко неће да мисли, лети напоље!” од вечерас у МСУ РС: Вијек Бојса и Мангелоса

Миланка Митрић
Поставка “Ко неће да мисли, лети напоље!” од вечерас у МСУ РС: Вијек Бојса и Мангелоса

БАЊАЛУКА - Музеј савремене умјетности обиљежиће стогодишњицу рођења двојице умјетника Јозефа Бојса и Димитрија Башичевића Мангелоса, поставком “Ко неће да мисли, лети напоље! - Јозеф Бојс и Мангелос - 100 година и умјетност данас” која ће од вечерас бити доступна посјетиоцима.

Изложба, која ће бити отворена вечерас у овој установи у 19 часова, приређена је поводом вијека од рођења једног од најзначајнијих њемачких и свјетских умјетника Јозефа Бојса и Мангелоса који је био родоначелник концептуалне умјетничке праксе на овим просторима.

- У оквиру изложбе “Ко неће да мисли, лети напоље! - Јозеф Бојс и Мангелос - 100 година и умјетност данас” биће изложени умјетнички радови Јозефа Бојса, фотографије, графике и мултипли из личне колекције Карла Хајнца Руменог и Мангелосови радови из колекције Фонда “Илија и Мангелос” и приватне колекције из Загреба - навели су из Музеја савремене умјетности Републике Српске и додали да је за назив поставке узета реченица коју је Бојс једном приликом упутио сарадницима – “Ко неће да мисли, лети напоље!”

Координатор изложбе и цјелокупног пројекта је виши кустос у МСУРС Младен Бањац, а идејно рјешење плаката изложбе приредио је визуелни умјетник Славимир Стојановић Футро.

- Музеј савремене умјетности Републике Српске на овај начин се повезује са низом изложби широм свијета којима се обиљежава један вијек од рођења Јозефа Бојса чији рад додатно наглашава и конекција са умјетничким опусом његовог савременика Димитрија Башичевића Мангелоса - додају из ове установе о поставки која је раније била приказана у Београду, а након Музеја савремене умјетности РС, биће приказана и у Музеју сувремене умјетности у Загребу.

Изложба је настала као плод сарадње Музеја савремене умјетности Републике Српске и Гете института, а отворена је до 30. октобра.

Документарци

Током трајања изложбе, биће емитовани и документарни филмови “Бојс” и “Димитрије Башичевић Мангелос: -+01”. Филм “Бојс” је остварење из 2017. године које је режирао Андрес Виел који је Бојса приказао као умјетника неспутаног креативношћу, који је стално прелазио границе неочекиваног и био истински јединствена особа.

Филм “Димитрије Башичевић Мангелос: -+01” је остварење из серијала “Једно дјело” аутора Евелине Турковић и Ане Марије Хабјан, настало 2016. године, у продукцији ХРТ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана