Поставка “Европски феномени из колекције Галерије Матице српске” у МСУРС: Вриједности епоха испричане сликама

Миланка Митрић
Поставка “Европски феномени из колекције Галерије Матице српске” у МСУРС: Вриједности епоха испричане сликама

БАЊАЛУКА - Изложба “Европски феномени из колекције Галерије Матице српске” биће отворена вечерас у 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а у оквиру обиљежавања манифестације “Дани Србије у Српској”.

- Изложба је настала 2018. године поводом обиљежавања Године европског културног насљеђа и представља умјетничка дјела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намјери да се промисли о феноменима и вриједностима на којима се темељи европска цивилизација - навели су из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

У оквиру поставке издвојене су четири цјелине и теме, а то су: Насљеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.

Међу умјетницима чија су дјела заступљена на изложби издвајају се Петар Добровић, Паја Јовановић, Сава Шумановић, Милан Коњовић, Петар Омчикус, Лазар Вујаклија, Даница Јовановић, Васа Поморишац, Богдан Шупут, Урош Предић, Шпиро Боцарић, Анастас Јовановић, Драгутин Медењак Инкиостри, Захарије Орфелин, Стефан Тенецки, Христофор Жефаровић и други значајни аутори.

- Насљеђе је испричано кроз митове и религије као основе европске културе, у којима се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човјекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике - додају из МСУРС.

Слобода је друга тема, исказана као идеал нација и појединца, али истовремено и умјетника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише, док је Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет, те као једна велика тежња заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности.

- Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредјељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва - назначили су из МСУРС.

Како је наведено из МСУРС, понуђено је једно од више могућих читања и сагледавања европских вриједности и феномена кроз дјела умјетника која ће бити доступна бањалучкој публици.

Изложбу прати двојезична публикација “Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске” са текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић, и репродукцијама изложених умјетничких дјела из колекције Галерије Матице српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана