Поставка Архива РС у Београду

Цвија Мркоњић
Поставка Архива РС у Београду

Београд - Изложба архивских докумената "Млада Босна и Сарајевски атентат" у реализацији Архива Републике Српске биће отворена у Архиву Југославије у Београду 15. септембра.

Аутор поставке, која је уприличена поводом обиљежавања стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, је помоћник директора Архива Републике Српске Бојан Стојнић.

Он је казао да атентат "Младе Босне" на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда представља догађај који је већ сто година у центру пажње, како научника, публициста и политичара, тако и широких народних маса.

- Изложбу чини пет тематских цјелина: "Млада Босна", "Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата", "Сарајевски атентат", "Јулска криза 1914" и "Страдања Срба у Босни и Херцеговини" - казао је Стојнић.

Посјетиоци ће имати прилику да виде чланак Владимира Гаћиновића "Млада Босна", који је изашао 1911. у Календару "Просвјете" у вријеме када је тај покрет тек почињао и био далеко од значаја који је касније добио.

- Биће изложен и чланак Боривоја Јевтића, такође омладинца, објављен под истим насловом у "Босанској вили" двије године касније, а односио се на ондашње младе босанске књижевнике - рекао је Стојнић.

Он је објаснио да је у другом циклусу "Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата" акценат стављен на "оца Младе Босне" Владимира Гаћиновића.

Његове главне мисли у једном чланку на почетку Првог свјетског рата коментарисао је и пјесник Тин Ујевић, који их је описао и као "велико ужасавање од рата".

Битне податке и занимљиве историјске чињенице посјетиоци ће имати прилику да виде и у циклусу "Јулска криза 1914", која је настала због пребацивања одговорности за атентат на српску владу и ултиматума који је Аустроугарска поставила, те у цјелини "Страдања Срба у Босни и Херцеговини".

Изложбу у Архиву Југославије свечано ће отворити српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, а отварање је заказано за 13 часова.

АНУРС

Поставка "Млада Босна и Сарајевски атентат" у реализацији Архива Републике Српске за бањалучку публику била је отворена у мају у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске. Након Бањалуке, изложба је била постављена у Мостару, Гацку и Андрићграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана