Посљедњи филм Ђузе Стојиљковића на Палићком фестивалу

Танјуг
Посљедњи филм Ђузе Стојиљковића на Палићком фестивалу

Суботица - Посљедњи филм великог српског глумца, недавно преминулог Властимира Ђузе Стојиљковића "Без степеника", у режији Марка Новаковића, премијерно је приказан синоћ у Суботици, у оквиру 22. фестивала европског филма на Палићу.

Куриозитет је да је популарном и цијењеном глумцу, који је остварио богат опус у позоришту, на филму, радију и телевизији, ово била прва главна улога на великом платну. Нажалост, није дочекао премијеру. 

Пред камером, уз њега су били Наташа Нинковић, Александар Ђурица и Миодраг Крстовић. У овом филму у продукцији Радио-телевизије Србије - ТВ Београд, Стојиљковић игра пензионисаног професора неуропсихијатрије Славишу Петронијевића, који живи у свом стану са кћерком, зетом и унуком. 
Оболио је од Алцхајмерове болести и живот у заједници постаје све компликованији, како за њега тако и за укућане. Кћерка и зет желе да га смјесте у старачки дом, али Славиша се труди да им покаже да је са њим и даље све у реду. Временом, то му постаје све теже. 

Сценариста је Зоран О. Ђикић, продуценти Добривоје Илић и Слободан Стојичић, директор фотографије Бојан Ракић, монтажер Петар Шумоња, а композитор Владимир Пејковић. 

Филм "Без степеника" учествује у такмичарском програму "Паралеле и судари", у сали биоскопа "Јадран", гдје је јуче приказан и молдавски филм "Како је диван свијет" по сценарију и у режији Анатола Дурбала. Базиран на истинитим догађајима, овај филм поставља питања о слободи, правди и цијени људског живота.

Приказани су и филмови "Потпуно нови завјет", копродукција Белгије, Француске и Луксембурга. Редитељ је Јако ван Дормаел, а играју Катрин Денев, Беноа Пелворде, Јоланда Моро, као и руски "Пионири хероји", редитеља и сценаристе Наталије Кудрјашове, која и игра једну од улога. 
У глумачкој екипи су и Дарија Мороз, Алексеј Митин, Варја Схаблакова, Сима Виборнова, Никита Јаковлев, Јури Кузнезов, Александер Усердин, Светлана Смирнова-Марзинкевитић. 

Према синопсису Олга, Каћа и Андреј живе у Москви. Они су школски другари. Олга је глумица која игра у лошим серијама. Каћа ради у ПР агенцији, заљубљена је у ожењеног мушкарца. Андреј је политички аналитичар, ради напорно, а опушта се уз видео-игре. 

Они су сада успјешни људи, али давне 1987. године мала Олга, Каћа и Андреј сањали су да постану хероји. 

На више локација на Палићу и у Суботици настављају се и други програмски циклуси 22. фестивала европског филма, који траје до петка, 24. јула. (Тањуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана