Посљедњи дани српског писца испричани на платну

Прпремила: Александра Маџар
Посљедњи дани српског писца испричани на платну

Панчево - Дводијелни играни филм о посљедњим данима Петра Кочића под називом "Слепи путник на броду лудака", сценаристе Вулета Журића и у режији Горана Марковића, снима се већ неколико дана у Панчеву, у просторијама Народног музеја.

Прича обухвата посљедњи период живота српског приповједача Петра Кочића у окупираном Београду 1916. године, а догађа се у душевној болници на Губеревцу. Лик великог српског књижевника оживјеће Игор Ђорђевић. У глумачкој подјели су и Светозар Цветковић (Коста Херман), Тихомир Станић (др Стоимировић), Маша Дакић (Елена), Срђан Тимаров (Душан Срезојевић), Горан Шушљик (Бурбон), Александар Срећковић (Арса Лорд).

- Ово је дводијелни телевизијски филм, који има величину цјеловечерњег играног филма и ја га тако и осјећам. Телевизија, нарочито ТВ серије, преузеле су примат у нечему што се зове врхунска продукција и што има своје амбиције и свој ниво. Ако филм буде добар, то ће бити заслуга свих, а ако не буде, то ће бити само моја заслуга - рекао је редитељ Горан Марковић и додао да је о Петру Кочићу знао оно што је учио у школи, али када му је Вуле Журић донио ову причу о Кочићу, тек је тада кренуо да мало више чепрка о знаменитом приповједачу.

Марковић се осврнуо и на два лика у филму, које тумаче Игор Ђорђевић и Светозар Цветковић.

- Цветковић игра окупатора који говори посебним дијалектом, који може да савлада само јако добар глумац, који има јако пуно ентузијазма и зна технологију свог посла, тако да је он на томе много радио, а Игор је човјек који је потпуно неискоришћен и коме ће ово, по мом мишљењу, бити доста значајан тренутак у каријери - сматра Марковић.

Филм "Слепи путник на броду лудака" снимаће се до краја октобра, а премијера је планирана до краја године на РТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана