Посљедње дјело уличног умјетника Бенксија; "Рупа у зиду одражава зид и живот у Витлејему”

Agencije
Посљедње дјело уличног умјетника Бенксија; "Рупа у зиду одражава зид и живот у Витлејему”

Посљедње дјело неухватљивог уличног умјетника Бенксија у духу је божићних празника, и изложено је испред зида у Витлејему, града у којем је рођен Исус Христос.

Бенкси је окачио фотографију такозваног “модификованог рођења” на свом Инстаграму, а сцена је у којој Јосиф и Марија клече поред Исуса у јаслама постављеним поред огромног бетонског зида. Тај зид је, изгледа, пробијен минибацачком гранатом, а рупа има облик који подсјећа на звијезду водиљу. На зиду су исписане ријечи “љубав” и “мир” на енглеском и француском. Инсталација је названа “Ожиљак Витлејема”.

Израел је почетком 2000-их направио баријеру према Западној обали, која се дјелимично састоји од бетонског зида, док је већи дио од жичане ограде и ровова. Зид окружује већи део Витлејема.

Бенкси је отворио Хотел 2017. да би привуко пажњу на израелско-палестински конфликт. Тај хотел има најгори поглед на свијету јер скоро сваки прозор се отвара у осам метара висок зид. Израел каже да је зид морао да буде подигнут као заштита од бомбаша самоубица. Ипак, Паленстинци тврде да је то отимање земљишта јер се налази већим дијелом на њиховој територији.

“Видимо да је тамо ожиљак. Рупа у зиду одражава зид и живот у Витлејему”, рекао је директор.

Свака од девет соба и председнички апартман хотела имају по неко Бенксијево дјело која “критикује израелску окупацију”. Уметниково дело може да се види на зидовима и деловима зграда које се налазе на палестинској територији. “Бенкси покушава да буде глас оних који не могу да се чују”, каже Салса. Он ствара “нови модел отпора кроз умјетност”.

У недељу су туристи масовно дошли у “Волд Оф” да виде сцену рођења и друга дела уличног уметника током посете Витлејему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана