Посјета учионици број 14 пробудила успомене

Цвија Мркоњић
Посјета учионици број 14 пробудила успомене

Бањалука - Управа Бањалучког студентског позоришта посјетила је чувену учионицу број 14 на "Електротехничком факултету" у Бањалуци, гдје је 1977. године одржана прва аудиција за пријем у тадашње Студентско позориште и на тај начин су обиљежили 39. рођендан овог театра.

Директор Бањалучког студентског позоришта (БСП), глумац Горан Јокић и редитељ Александар Пејаковић подсјетили су на ту давну 1977. годину када је  група студената ентузијаста, заљубљеника у позоришну умјетност, на Електротехничком факултету донијела одлуку о оснивању БСП-а, чији је идејни творац и први редитељ био глумац Живомир Личанин Ликота.

Поводом прославе годишњице он је поручио члановима позоришта да можда не цвјетају као дуња у прољеће, јер су створени зими, али да ће због тога трајати дуже од било ког овоземаљског цвијета.

Честитке Студентском позоришту стигле су са свих страна, а најстарији члан  БСП-а Драгослав Медојевић овом приликом се присјетио да на првој аудицији нису били свјесни шта стварају.

- Из нас младих је сијала жеља за глумом и радом на сцени. Од тада па до данас настале су многе студентске представе, а остала су и многа пријатељства, па и вјечне љубави - навео је Медојевић, изражавајући жељу да овај театар траје вјечно.

Честиткама се придружио и дугогодишњи секретар БСП-а Бранко Бојат, истичући да су у оно доба били срећни и упућени само на театар. 

Простор обезбијеђен за Бањалучко студентско позориште одушевио је и познатог београдског редитеља Југа Радивојевића, који се затекао на обиљежавању годишњице.

- Ретко које светске метрополе обезбеде такав простор за рад аматерима. То је доказ да Бањалука воли студенте и та љубав треба и даље да се негује - казао је Радивојевић.

Протекла сезона БСП-а била је једна од најуспјешнијих, а обиљежена је представом "Потоп" која је побрала 17 фестивалских награда.

С обзиром на то да се ближи почетак нове сезоне, глумачки ансамбл студентског театра рођендан је прославио радно, припремајући нове представе и учествујући у пробама старих.

Посјећеност

Студентско позориште је до сада имало 82 премијере, са преко 80 реприза у току сезоне, односно око 3.000 извођења, којима је присуствовало скоро 400.000 гледалаца, како у Бањалуци, тако и на гостовањима и фестивалима у земљама бивше Југославије, РС и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана