Поручено да је Ћопић био борац за правду и слободу

nezavisne.com, Фото А. Чавић
Поручено да је Ћопић био борац за правду и слободу

Бањалука - Бранко Ћопић је био истински народни пјесник чија је литература неопходна како оним високообразованим, тако и необразованим људима. Живио је у једном изузетно тмурном и турбулентном времену и то је јако добро преносио на папир, ријечи су којима је јуче Зорица Турјачанин, књижевни критичар, још једном подсјетила на значај овог великог писца.

У Културном центру Бански двор у Бањалуци  данас су почели Књижевни сусрети "Станко Ракита", а прва тема управо је била округли сто организован поводом стогодишњице рођења Бранка Ћопића.

О његовом стваралаштву и животу говорили су и аутори и редакција часописа "Катедра", који је готово у цијелости посвећен Ћопићу.

Професор Миљко Шиндић сматра да је Ћопић увијек присутан и савремен је. Почевши од сликовница, преко буквара, читанке, школске лектире до академија наука, позоришта, телевизије, његово дјело је увијек присутно. Он је човјек из народа, сељак и академик, човјек који заслужује да се говори о њему у свако вријеме и на сваком мјесту", казао је Шиндић.

Шиндић сматра да овог великог писца треба спомињати као човјека, борца за правду, слободу и једнакост.

"Он је прије свега човјек који је кочићевским језиком писао своја дјела, која су разумљива и лако се памте. То су дјела која су писана језиком стварности, завичаја и језиком који је истовремено и хроника, поезија и наука", навео је Шиндић.

С друге стране, књижевник Ранко Рисојевић напомиње да је битно да тачно знамо шта се у школама проучава, да ли је Ћопић омиљени писац једне генерације као што је био његовој генерацији, а мање да данас оцјењујемо његово дјело јер је оно на разне начине до сада вредновано.

Подсјећајући да књижевни сусрети "Станко Ракита" кроз различите садржаје трају неколико мјесеци, књижевник Здравко Кецман је навео да ће се они одржавати у школама, библиотекама и другим културним установама.

Навео је да часопис "Катедра" садржи интервјуе, сјећања, поезију и приче који говоре о Ћопићу.

"Сада је то све сабрано на једном мјесту, доступно и прихватљиво за читање", истакао је Кецман.

Програм

У оквиру манифестације Књижевни сусрети "Станко Ракита" у петак вече ће у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци гостовати словеначки писци.

Књижевно вече заказано је за 19 часова, а представиће се, између осталих, Борис Јукић, Дарко Комац и Марија Мерцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана