Портрет Шопена купљен на бувљаку насликан у 19. вијеку

Танјуг
Портрет Шопена купљен на бувљаку насликан у 19. вијеку

ЛУБЛИН - Оронули портрет композитора Фредерика Шопена (1810-1849) купљен на бувљаку у пољском Лублину висио је на зиду једне куће близу три деценије, прије него што је експерт утврдио да је слика из 19. вијека, када је живио пољски композитор.

Обновљена са позлаћеним оквиром, мала слика налази се у трезору банке, негдје у источној Пољској, док њени власници преговарају о својим сљедећим корацима, разматрајући и јавну изложбу, пренио је АП.

Професор са универзитета „Никола Коперник“, Дариуш Марковски, експерт који је открио аутентичност портрета прошле године, каже да слика има значајну историјску и емотивну вриједност, али се удржао од процјене за колико би могла да буде продата.

Слика је димензија 29,5 пута 23,3 центиметара, а Марковски је напредним методама утврдио да је настала средином 19 вијека.

-Ово је без дилеме Шопен, али не могу да кажем да ли је позирао или је портрет пресликан са друге слике. Не знамо ништа о њеној историји, нити за кога је сликана. Била је у врло лошем стању, радује ме што смо успели да сачувамо овакво уметничко дело - казао је Марковски за АП.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана