Портрет лирског ратника 28. априла

Александра Глишић
Портрет лирског ратника 28. априла

Бањалука - Комад "Портрет лирског ратника" славном писцу Бранку Ћопићу у част биће премијерно изведен 28. априла на сцени Бањалучког студентског позоришта.

- Ријеч је о  избору и адаптацији текстова за позоришну представу "Партизанска бајка". То је заправо поетски, лирско-сатирични кабаре о необичном животу и делу Бранка Ћопића. Обожаван и оспораван створио је чудесан свет деце, сељака, ратника, политичара и заљубљеника гледаног из угла вечитог детета, какав је и сам био - рекао је редитељ Владимир Цвејић из Београда.

Он ће у бањалучком театру оживјети причу о великану српске књижевности, баш у години када се обиљежава 100. годишњица рођења и 30 година од његове смрти.

- Глумци Бањалучког студентског позоришта играју и певају његове текстове у распону од дечје поезије и прозе до цитата из приповетки, романа и драма које је написао. Музика из познатих вестерна и партизанских филмова, блуз Б. Б. Кинга и "Гангам стајл", складно се стапају у целину и причу о класику чине модерним театарским тумачењем - најавио је редитељ.

Каже да публика има доста разлога да погледа "Портрет лирског ратника" с обзиром на то да је ријеч о једном од најомиљенијих писаца из српске књижевности.  

- Ретко која кућа није имала овог писца у својој библиотеци, ретко ко није читао његове књиге, многи су гледали филмове по његовим делима... Наша представа ће бити верна духу Ћопићеве атмосфере ведрине, хумора, сете и наравно веома друштвено и генерацијски ангажована - истакао је Цвејић.

Подсјећа да има одличну сарадњу са бањалучким ДИС театром који води редитељ Новица Богдановић, као и са Бањалучким студентским позориштем.

 - Волим да радим са студентима, јер сам и сам поникао у студентском театру из Београда, Академском позоришту "Бранко Крсмановић", где сам осам година био уметнички директор и редитељ - казао је Цвејић.

Радионица

- У представи играју глумци Бањалучког студентског позоришта Бојана Томашевић, Зоран Јелић, Николина Просан, Јелена Кецман, Наталија Нинић, Филип Игњатић и Драго Батар. У јануару смо имали седмодневну радионицу "Портрет" на којој је било двадесетак чланова. Изабрао сам осам глумаца, а у представи ће бити седморо, јер за један лик имамо алтернацију - каже Владимир Цвејић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана