Портрет Џорџа Дајера чека купца

Александра Глишић
Портрет Џорџа Дајера чека купца

Дјела славног сликара Френсиса Бејкона не престају да привлаче љубитеље умјетности, а у центру пажње нашао се "Портрет Џорџа Дајера док говори".

Ријеч је о слици која би могла да достигне цијену од 50 милиона долара када се сљедећег мјесеца нађе на аукцији у Лондону, јавиле су агенције.

"Портрет Џорџа Дајера док говори" представља младића са којим је Бејкон имао бурну везу. Слика је била изложена на Бејконовој првој великој ретроспективи 1971. у Паризу. Дајер је извршио самоубиство непосредно прије отварања те изложбе.

- То је моћни портрет вјероватно једне од Бејконових највећих љубави - истичу у аукцијској кући "Кристи", која је организатор аукције.

Вриједност Бејконових дјела је порасла послије његове смрти 1992. године. Слике на којима је Френсис Бејкон насликао свог пријатеља и колегу умјетника Лусијана Фројда постале су најскупље умјетничко дјело икада продато на аукцији у Њујорку и то за рекордних 142 милиона долара (106 милиона евра).

- Триптих "Три студије Лусијана Фројда" (1969) оцијењен је као Бејконово ремек-дјело. Продат је послије шест минута надметања - кажу из аукцијске куће "Кристи".

Умјетничко дјело које је на аукцији продато по највишој цијени до прошле године био је "Врисак" Едварда Мунка.

Бејконов триптих је први пут понуђен на аукцији, а надметање је почело од цијене која је износила 80 милиона долара. Аукцијска кућа није жељела да открије идентитет великодушног купца.

Бејкон, познат по триптисима, насликао је "Три студије Лусијана Фројда" 1969. године на Лондонском колеџу умјетности, пошто је његов студио изгорио.

- То је једна од највећих слика која је доспјела на аукцију - казали су историчари умјетности у аукцијској кући "Кристи".

Ова слика описује Бејконов и Фројдов однос, одајући почаст креативној и емотивној вези између стваралаца. Два умјетника су се упознала 1945. године, послије чега су постали блиски и врло често су сликали један другога прије него што су њихови односи захладњели током 1970. године.

На триптиху је насликан Лусијан Фројд на столици, из три угла.

Иначе, три студије Лусијана Фројда чине један од два велика триптиха Фројда, унука оснивача психоанализе Сигмунда Фројда. Ова три панела су била раздвојена 1970. године, да би се ујединили послије 15 година.

Ликовни језик

По снази којом је свом осјећању тјескобе давао визуелну форму, ниједан од умјетника двадесетог вијека није се могао мјерити са Бејконом, изузев Руоа, оцијенили су ликовни критичари. Бејкон је често од других сликара преузимао свој ликовни језик, слободно комбинујући различите изворе инспирације и трансформишући их да би у њих утиснуо ново значење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана