Породица против организације концерта: Бора Ђорђевић заслужује више

Танјуг
Породица против организације концерта: Бора Ђорђевић заслужује више

БЕОГРАД - Чланови породице Борисава Боре Ђорђевића (1952-2024) и рок састава Рибља чорба данас су се огласили поводом концерта названог "Бори у част" који је најављен за 2. новембар у београдском клубу "Запа база".

- Желимо да нагласимо да породица Боре Ђорђевића, као и његов бенд, нису укључени у организацију овог концерта и нису дали сагласност за његово одржавање у оваквом формату, наведено је на Фејсбуку Рибље чорбе.

Преко Фејсбук евента и продајне мреже Тикетс најављен је "концерт и јединствен кабаре у Борину част", уз учешће глумца Сергеја Трифуновића, и музичара Александра Седлара, Ђорђа Миљеновића, Џорџија, Микрија и Крсме.

- Овај догађај није 'Распродаја бола' већ чиста љубав према Бориним пјесмама. Из тог разлога у оквиру програма, биће потписивање петиције за постављање споменика Ђорђевићу на Ташмајдану за чију израду ће сав приход од улазница бити прослијеђен, наведено је у најави догађаја.

Тим поводом, данас су се "законски носиоци његових ауторских права и заступници стваралаштва" Ђорђевића захвалили организаторима концерта "Бори у част" "на њиховој искреној намјери да одају почаст човјеку који је обиљежио музичку сцену".

Како је наведено, "сваки покушај да се тај допринос овјековјечи је, у суштини, гест дубоког поштовања према његовом раду".

- Међутим, иако препознајемо љепоту ове намјере, сматрамо да начин на који се овај догађај реализује није у потпуности у складу са вриједностима и принципима које је Бора заступао током свог живота, навели су чланови породице и бенда.

У циљу проналажења рјешења "које би било у складу са Бориним вриједностима и његовим умјетничким насљеђем", породица и бенд су се обратили организаторима са приједлогом да се концерт одржи без продаје карата и прикупљања новца на овај начин.

- Сматрамо да то није прикладно за величину и значај личности каква је Бора Ђорђевић. Нажалост, наш приједлог није прихваћен и организатори су се оглушили о њега, што нас је ставило у непријатну позицију, наведено је у саопштењу.

Ђорђевићева супруга Дубравка и син Борис, менаџер Бане Обрадовић, и чланови Рибље чорбе Вицко Милатовић, Видоја Божиновић Џинџер, Никола Зорић, Јован Јефтић Јоца и Ивке Станковић, потписали су саопштење у коме је оцијењено да је "идеја о постављању споменика племенита и заслужује посебну пажњу".

Чланови породице и бенда су додали да је за "подухват те величине потребно је укључивање шире заједнице, и надлежних државних органа који препознају значај Боре Ђорђевића за културну баштину Србије и Балкана, и тиме се на одговарајући начин побринули за овај вриједан чин".

- Захваљујемо се на разумијевању и срдачно поздрављамо сваки будући покушај одавања почасти нашем Бори, уз позив да се то чини у складу са вољом његове породице и оних који настављају његов музички пут, речено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана