Популарне композиције послали до срца публике

Александра Маџар
Популарне композиције послали до срца публике

Бањалука - Често се у умјетничким круговима води оправдана прича да класична музика код нас није на мјесту на којем заслужује да буде, да недостаје публике која истински ужива у њеној тежини и значају, међутим, ноту по ноту стање се мијења, о чему су говорили и чланови Новосадског дувачког квинтета.

Искусни и школовани музичари, хорниста Мирко Марић, флаутисткиња Ксенија Мијатовић, кларинетиста Кристијан Барош, Вероника Антуновић-Марић на обои и Горан Маринковић који свира фагот у Бањалуку су са задовољством допутовали како би одржали концерт у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића". У уторак увече у вијећници Банског двора Културног центра чуо се њихов специфичан израз који су поклањали публици, показујући како изгледа када у саставу поред професионалности влада поштовање међу члановима. А прије него што је публика почела да ужива у популарним композицијама које су се нашле на њиховом репертоару, међу којима и дјело композитора из Бањалуке Давида Мастикосе, чланови су говорили о значају манифестације, положају класичне музике, раду са студентима и ученицима.

- Класична музика има своје место, а ови "Дани Владе С. Милошевића" то и доказују. Истина је да су наши апетити увек већи, ми бисмо волели да класична музика буде нешто са чим сви ми живимо, нешто што оплемењује душу, а не само да заузима место у медијима и концертним салама - прича један од чланова Горан Маринковић.

Презадовољни су, додаје оснивач овог квинтета Мирко Марић, да су коначно у Бањалуци поводом концерта, посебно што је њихов наступ уприличен у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића" која добија све више одјека у региону. На клавиру је на концерту свирала и професорица бањалучке Академије Тимеа Хотић која је била гост овог састава, а томе је претходило дугогодишње пријатељство и заједнички наступи са Ксенијом Мијатовић.

- Жељели смо да бањалучкој публици представимо нешто најпопуларније, а посебна нам је част да изводимо композицију Давида Мастикосе која је за нас написана и надамо се да ћемо са њим наставити сарадњу у будућности - казао је Марић.

Чланови ансамбла који живи од 2010. године су такође и чланови оркестра Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, Војвођанског симфонијског оркестра, оркестра "Камерата академика", оркестра "Камерата Сербика", Београдске филхармоније, али су и професори у музичким школама и на академијама, редовно похађају мајсторске курсеве камерне музике и надограђују своје знање.

- Све ове године квинтет изграђује свој профил врло успјешно и темељно кроз литературу. Оно што ми преносимо нашим студентима и ђацима јесте наше искуство, све оно што смо упијали наступајући и професионално се бавећи музиком. Можемо им из прве руке искуствено и врло јасно изговорити своју мисао - објаснио је Маринковић.

Поштовање професије и личности основна је водиља за рад у овом саставу.

- Као у једном добром спортском тиму, зна се ко коју улогу игра, али и ко на који начин подупире ансамбл, тако да баланс који се ствара у ансамблу буде изнивелисан и у томе је лепота нашег играња и наше професије - нагласио је Маринковић.

Вечерас на програму

Концерт "Клавирска музика у четири руке" на којем ће се представити пијанисткиње Сњежана Поповић-Вулета и Жељка Јованић биће одржан вечерас у 20 часова у концертној сали Банског двора Културног центра.

Сњежана Поповић-Вулета тренутно ради на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, наступа као солиста и члан камерних састава. И Жељка Јованић ради на Академији умјетности у Бањалуци као виши умјетнички сарадник-корепетитор на катедри за гудаче и дуваче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана