Помен у част Мије Алексића

Агенције
Помен у част Мије Алексића

Двадесетогодишњи помен глумцу Мији Алексићу одржан је данас у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, саопштено је из Народног позоришта у Београду.

Великан српског глумишта и један од највећих глумаца Народног позоришта у Београду Мија Алексић преминуо је 12. марта 1995. године.

Свој радни вијек започео је у Народном позоришту у Београду давне 1949. године, у њему је остварио низ значајних улога, као и на многим другим позоришним сценама, а значајне улоге остварио је и на филму и телевизији. Аутентичан позоришни, филмски, естрадни, радио и телевизијски умјетник широког дијапазона, креатор смијешнога, знао је да удахне живот и у најнеувјерљивије текстове. Често прекораван да без мјере расипа свој таленат, Алексић ипак достиже сам врхунац глумачког стваралаштва не само у Нушићевим, Гогољевим и Молијеровим комадима, већ и у својим естрадним подухватима, прокламирајући начело "Играј естраду као највећу комедију".

Највећу популарност стекао је у серијама педесетих и шездесетих година 20. вијека. Играо је у више од двије трећине свих екранизација Нушићевих дјела, тако и своју прву филмску улогу полицијског писара у кратком филму "Мува", те и у многобројним филмовима, попут "Маратонци трче почасни круг", "Варљиво лето" и "Танго аргентино".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана