Положено цвијеће на споменик Иви Андрићу

Срна
Положено цвијеће на споменик Иви Андрићу

Андрићград - На споменик Иви Андрићу у Андрићграду данас је положено цвијеће поводом 40 година од смрти великог писца и добитника Нобелове награде. "Руководство Андрићграда обиљежава дан рођења и смрти нобеловца Иве Андрића полагањем цвијећа на споменик који је у његову част подигнут у најмлађем граду од камена", рекао је менаџер Андрићграда Ђорђије Шипчић.


Он каже да су се ове године придружили и ученици Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда, као и књижевници који су помогли да овај дан буде обиљежен.

Шипчић је рекао да је Андрић оставио препознатљив траг својим књижевним дјелима, посебно романом "На Дрини ћуприја" за коју је добио Нобелову награду за књижевност.

Поводом 40 година од смрти српског књижевника, дипломате и нобеловца у Андрићграду ће 22. и 23. марта бити приказан документарни серијал "Бити човјек-Иво Андрић", који у четири епизоде прати Андрићев узбудљив животни пут.

У Андрићграду је у част нобеловца српски режисер Емир Кустурица изградио Андрићев институт, Градску кућу и друге објекте грађене по узору на грађевине из доба средњовјековне историје.

Иво Андрић рођен је 9. октобра 1892. године у Долцу поред Травника у тадашњој Аустро-Угарској, а умро је 13. марта 1975. године на Војномедицинској академији у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана