Полиција потврдила да се Робин Вилијамс убио VIDEO

Б92, NBC
Полиција потврдила да се Робин Вилијамс убио VIDEO

Глумац Робин Вилијамс је себи одузео живот вјешањем, потврдила је полиција према првим резултатима истраге о његовој смрти.

Полиција је навела да је Вилијамс нађен објешен са каишем и да му је један чланак на руци био пререзан.

Пререзана рука није главни узрок његове смрти која је изазвана "самоубиством гушењем изазваним вјешањем", рекао је поручник Кит Бојд, шеф округа Марин, на конференцији за штампу.

Бојд је рекао да нема очигледних трагова борбе али да се истрага наставља.

Чувеног глумца и комичара посљедњи пут је живог видјела супруга у недјељу увече, а пронађен је мртав у понедјељак око подне.

Полиција је у понедјељак прије подне примила позив да је пронађен онесвјешћен мускарац. Хитна помоћ, која је стигла на мјесто догађаја, констатовала је смрт.

Породица Робина Вилијамса, који се у посљедње вријеме борио с депресијом, саопштила је да је смрт глумца "трагичан и изненадан губитак" и замолила да се у овом тренутку поштује њихова приватност.

Амерички предсједник Барак Обама је поводом смрти Вилијамс подсјетио да је глумац у својој каријери био "радијски водитељ, љекар, дух, дадиља, предсједник, професор... али да је пре свега био јединствен".

Поводом његове смрти саучешће породици упутили су и редитељи Стивен Спилбег и Алфонсо Куарон, глумци Стив Мартин, Миа Фароу, Дени ДеВито, Кевин Спејси, Хенри Винклер, Елен Деџенерис, Бен Стилер и други.

Робин Вилијамс је добио Оскара за епизодну улогу у филму "Добри Вил Хантинг" из 1997. Глумац је у току каријере награђен и са пет Златних глобуса и два Емија.

Познат је и по филмовима "Добро јутро, Вијетнаме", "Госпођа Даутфајер" и "Друштво мртвих песника"

Робин Вилијамс и борба с демонима

Смрт Робина Вилијамса је шокирала цио свијет, а одлазак генијалног глумца и комичара послије богате 40-годишње каријере је још један показатељ тога да се иза славе и новца често крије битка с унутрашњим демонима.

Како је објављено, Вилијамс се у посљедње вријеме борио с озбиљном депресијом, а одраније је познато да је био на лијечењу од алкохолизма и зависности од наркотика.

Како наводи NBC, његов живот су обиљежили екстремни обрти - од халуцинација изазваних злоупотребом кокаина, коју је описао у чувеном њујоршком наступу из 1986. године, па до тешке депресије с којом је водио борбу све до смрти.

Вилијамс је рано успио, био је само један од двојице студената примљених на престижни драмски одсек на Џулијарду 1973. године, а већ слиједеће године је играо ролу ванземаљца Морка у епизоди серије "Happy Days". Та улога је лансирала и серију "Морк и Минди", која га је дефинитивно прославила.

Међутим, са славом се није потпуно изборио и борио се с кокаинском зависношћу и алкохолизмом док је снимао чувени ситком крајем седамдесетих и почетком осамдесетих. Познато је и да је 1982. године узимао кокаин с покојним Џоном Белушијем, код кога је и био у ноћи у којој је чувени глумац умро од смртоносне мjешавине кокаина и хероина.

"Кокаин је било мjесто за скривање. Многи људи се убрзају на кокаину, мене је успоравао", рекао је Вилијам за магазин "Пипл" 1988. године.

Чувени шоу у Метрополитен опери из 1986. послужио му је да цијелом свијету каже да је успео да буде чист, али да стварна промјена није била тако спектакуларна.

"Када сам постао лијечени алкохоличар, да сам остао исти с***ња", рекао је Вилијамс.

Ипак, услиједиле су двије трезне деценије пуне успјеха. Све номинације за Оскара су стигле у том периоду - статуу је подигао 1997. за епизоду у филму "Добри Вил Хантинг", а номинације је имао за "Добро јутро, Вијетнаме" (1987) , "Друштво мртвих пјесника" (1989), "Краљ рибара" (1991).

"Прошло је 20 година прије него што сам поново посрнуо", рекао је 2010. у интервјуу колеги комичару Марку Мерону.

Алкохол је оставио прије рођења првог сина 1983. године, а вратио му се током снимања на Аљасци 2003. године. Кокаин је оставио заувијек јер је "знао да би могао да га убије". Три године послије Аљаске, први пут је јавно отишао на рехабилитацију.

"То је као да покушаваш да попуниш рупу. То је страх. Питаш себе 'гдје иде моја каријера, гдје идем послије овога'. Знаш, то је срамотно, радиш ствари које изазивају гађење и то је нешто од чега је тешко опоравити се. Људи могу да кажу 'опраштам ти' и све, али то не значи да је то исто као када се опоравиш од нечега", рекао је Вилијамс.

Важан тренутак у животу Робина Вилијамса је био и 2009. године, када је у Кливленду оперисао срце и када му је срчани залистак замијењен свињским.

"Боже, будете тако емотивни. То вам сруши баријере, буквално вам пробије оклоп. И више немате избора, то вас је отворило, осјећате да сте смртни", рекао је за "Гардијан" о тој операцији.

Како истиче NBC, такве операције често утичу и на појаву депресије, а посебно подложни су пацијенти који се носе с великим стресом и промјенама у животу.

"То је нешто што се дефинитивно може рећи за Вилијамса", истичу амерички медији и додају да се његов други брак завршио послије 19 година 2008, а један од главних разлога је алкохол.

Вилијамс се прошлог мјесеца поново пријавио на рехабилитацију, овог пута, како је рекао, не зато што је поново попустио, већ зато што је желио да "потврди опоравак".

"Након што је дуго радио без паузе, Робин је просто желио да искористи прилику да се поново фокусира на нешто чему је дуго посвећен и на шта је изузетно поносан", рекао је тада његов представник за штампу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана