Пол Столпер, директор лондонске галерије, за Глас Српске: Нова религија је оличење храбрости и директности

Мирна Пијетловић
Пол Столпер, директор лондонске галерије, за Глас Српске: Нова религија је оличење храбрости и директности

Бањалука - Константан предан рад и неописива жеља да оно што ради буде све боље, а на себи својствен начин другачије, храброст да проба нове ствари у умјетности је управо то што ме је опредијелило за сарадњу са невјероватним умјетником Дејмијеном Херстом.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" власник лондонске галерије "Пол Столпер" и кустос изложбе "Нова религија" Пол Столпер, за чије је отварање у Музеју савремене умјетности Републике Српске све било спремно до закључења овог броја нашег листа.

Од разних животиња у формалдехиду све до врло провокативних инсталација које су организаторе знале тјерати на затварање поставки од страха да ће "посјетиоци повраћати", Херст буди машту оних који размишљају другачије, људи који се не боје дирнути у постулате модерног друштва.

Један од тих постулата је, наравно, и религија, а њоме се Херст директно бави у овој поставци која је у Бањалуку допутовала након гостовања у престижним музејима и галеријама Велике Британије, Италије, Грчке, Русије, Норвешке и Пољске.

Изложба је премијерно представљена управо у галерији "Пол Столпер" 2005. године, а господин Столпер је са нама подијелио детаље његовог пријатељства, али и професионалног рада са Херстом.

- Дејмијена сам први пут срео 2004. године на једној изложби и приликом нашег упознавања он ми је предложио да за њега урадим један принт. Од тог тренутка наша сарадња је експоненцијално расла, а 2005. године крунисана је премијерним представљањем његове изложбе "Нова религија" у галерији "Пол Столпер" у Лондону - казао је Столпер.

Истакао је да је Дејмијен она врста умјетника којег константан рад покреће.

- Он стално размишља како да унаприједи своја дјела и на тај начин, имам осјећај, он тежи да кроз умјетност представи своја запажања. Вјерујем да свакодневно размишља о животу и смрти и да је то нешто о чему размишљамо сви ми - казао је Столпер.

Он је додао да сваки умјетник, па и Дејмијен, даје дио себе у своју умјетност и да то свакако представља један дио њега.

- Херст је кроз "Нову религију" желио да преиспита неке од најбитнијих ствари у животима цијеле људске расе - религију, љубав, умјетност и науку. Он није умјетник којег је немогуће схватити и скоро увијек се бави темама које су иначе присутне у друштву. Он једноставно користи свој специфичан умјетнички израз да би донекле ту исту јавност и испровоцирао. Управо зато, његове изложбе су махом распродате и увијек одлично испраћене - каже Столпер.

Додаје да се ова изложба и даље бави традиционалним темама које су испричане на директан начин, начин Дејмијена Херста.

- Кроз ову изложбу он се бори са визуелним цунамијем којем смо свакодневно изложени кроз савремене технологије, па је за умјетнике изузетно тешко наћи свој простор у свему томе, како би се на неки начин истакли - каже Столпер.

Када су у питању контроверзе ове изложбе, али и самог умјетника који носи ту репутацију у свијету, Столпер сматра да се о некој врсти умјетности може расправљати само са равноправним саговорником, неко ко зна о чему разговара, "јер у супротном, то нема смисла".

- Херст је умјетник чију умјетност можете вољети или не и за њега је то у реду. Тако да свако за себе одлучује да ли ће доћи погледати ову изложбу или не. Њега многи воле оптуживати да зарађује огроман новац од своје умјетности, али заиста, нико људе не присиљава да то купује - каже Столпер.

Публика воли Дејмијена због његове једноставности и директности, која их повезује са умјетником и његовим дјелом.

- Чињеница јесте да се он врло вјешто користи традиционалним симболима. Наиме, лобања је врло традиционална, али је Херст нашао начин да је учини својом, посебном. Или, рецимо лептир, који представља универзалну умјетничку тему, али је Дејмијен нашао начин како да ту једноставност једног лептира представи на свој начин - појашњава Столпер.

Он истиче да многи од његових радови јесу заиста једноставни, а опет тако посебни.

Оно што је поручио умјетницима у Републици Српској, а што би могли на неки начин да науче од Дејмијена Херста је то да умјетност није нешто што се може наметнути, у смислу да присиљавате публику да им се свиди ваш рад.

- Јединственост захтијева да слиједе оно што знају, да истражују и да се баве темама које су специфичне за Балкан, те да буду искрени у ономе што раде, а инспирација код других умјетника је добра само ако је не копирате у потпуности - закључио је на крају нашег разговора Пол Столпер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана