Покушај “Лос Анђелес Тајмса” да саботира “Дару из Јасеновца”

Срна
Покушај “Лос Анђелес Тајмса” да саботира “Дару из Јасеновца”

БЕОГРАД - На дан почетка дистрибуције у САД, српски кандидат за “Оскара” филм о геноциду у Независној Држави Хрватској “Дара из Јасеновца” суочава се са новим негативним критикама, овог пута у “Лос Анђелес Tајмсу”, у чијем тексту је јасно уочлјив недвосмислен потез саботаже овог остваренја у трци за престижну награду, саопштили су дистрибутери.

Након неосноване тврднје ДЖеја Вајсберга у “Варајетију” да је филм “нескривена српска националистичка пропаганда”, која је објављена непосредно пред гласање за номинације за “Златни глобус”, нова критика у “Лос Анђелес тајмсу” недвосмислено представља опструкцију номинације за филмску награду “Оскар”.

“С друге стране, праћена бројним позитивним критикама, Дара испливава као едукативно остварење које на умјетнички начин освјетљава значајан дио историје”, пише у саопштењу.

Дистрибутери филма истичу да се у тексту у “Лос Анђелес тајмсу”, уз жустру критику тематике којом се филм бави, наводи да је “најциничније да је филм кандидат за Оскара”.

Како сматра аутор текста у “Лос Анђелес тајмсу”, то је “још један жалостан знак да за неке људе пут до награде и угледности - и наизглед ефикасне поруке против комшија - иде преко Холокауста”.

Ипак, ту се критичар не зауставља, већ наводи да је логор био за Јевреје, а оно што “наводно епско дјело варварства и сентименталности” Предрага Антонијевића жели да исфорсира јесте “да је уништавање Срба био стварни циљ и да су дјеца имала свој сопствени логор” и додаје да је “нарочито узнемирујућа Антонијевићева употреба елемената фантазије за сваку смрт”.

У жељи да што више оцрни филм и покаже да је “антихрватски”, осим већ изнесене неистине о природи логора Јасеновац, критичар уводи настрану причу о непостојећем инцесту брата и сестре у тренутку масовног убијања Срба намјерно превиђајући да је ријеч о истинитој причи у којој су актери полусестра команданта логора Макса Лубурића Нада и Динко Шакић, потоњи управник логора,
Међутим, упркос турбуленцијама, наводи се у саопштењу дистрибутера, “Дара из Јасеновца” представља едукативно остварење које на уметнички начин освјетљава значајан дио историје, а филмом су се на веома посвећен и позитиван начин бавили бројни еминентни сајтови специјализовани за филм, пренијели су београдски медији.

Тако “Дисапоинтмент медија” филм назива “бруталним остварењем” и истиче значај филма који прича причу која се не прича често, истовремено истичући његов едукативни карактер и префињену и самоувјерену режију, као и сјајне перформансе које остварење садржи.

Критичар “Дисапоинтмента” наглашава да филм који долази од редитељског ветерана Предрага Антонијевића покрива често превиђени и стравични аспект ере Холокауста и успијева да исприча причу о истрајности младе дјевојке кроз трагедију.

“Многи филмови о Холокаусту односе се на нацистичке концентрационе логоре, а нема много оних који покривају остале нехумане кампове који су вођени негдје другдје. То је заиста фасцинантна премиса која је врло поучна, посебно за оне који нису упознати са Источном Европом у то доба”, пише “Дисапоинтмент”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана