Покренут подкаст канал „Филмохолик“ посвећен српском и свjетском филму

Бранислав Предојевић
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Први српски филмски подкаст канал „Филмохолик“, у продукцији фирме „ПодМедиа“, почео је недавно са емитовањем a сваке недјеље су доступне по двије епизоде.

Филмски критичари Зоран Јанковић и Ђорђе Бајић, уз повремене госте (сценариста Димитрије Војнов, глумица Наташа Аксентијевић, историчар Иван Дрљача...) на стручан, комуникативан и забаван начин причају о свjетском и нашем филму.

У рубрици „Шта гледати?“ се детаљно обрађује биоскопска и стриминг понуда („Вонка“, „Наполеон“, „Покидан“, „Чувари формуле“, „Пад куће Ашера“, „Деца зла“...), док су у „Филмским причама“ у фокусу познати редитељи (Квентин Тарантино, Дејвид Финчер, Џон Карпентер...), глумци (Жарко Лаушевић, Лијам Нилсон, Шерон Стоун...), серијали („Хајде да се волимо“, „Страва у Улици брестова“, „Полицијска академија“...) и други феномени из домена седме умjетности. 

„Филмохолик“ је доступан на платформи „Јутјуб“, као и на другим платформама са подкаст понудом .

Бајић и  Јанковић већ четврт вијека пасионирано и континуирано прате српски и свjетски филм.

Поред тога што су аутори филмског подкаста „Филмохолик“, њих двојица осмишљавају и воде циклус трибина „Гневни филмови“ у Дому омладине Београда, а такође су и уредници часописа „Видимо се у биоскопу“.

За „Филмски центар Србије“ објавили су књиге „Критички водич кроз српски филм 2000-2017“ (2018), „Најбољи српски филмови 20 века“ (2019) и „Критички водич кроз српски филм 2000-2017“ (2023), од које су прве двије настале у сарадњи са Иваном Велисављевићем.

О филму и популарној култури пишу за недељник „Време“, док је Јанковић сарадник портала „Film New Europe“ и часописа „Оптимист“.

Бајић и Јанковић су писали за „Попбокс“, „НИН“, „Филаж“, „Пресинг“, „City Magazine“, „Хупер“ и друге часописе/портале, а од 2016. до 2023. године уређивали су портал Филмског центра Србије.

Јанковић је стални сарадник РТС-ове „Велике илузије“, док је Бајић аутор пет романа, међу којима су и тражени трилери „Смрт у ружичастом“ (2021) и „Умри, љубави!“ (2023).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана