Поклон словеначке групе Музеју савремене умјетности РС: “Нови свјетски поредак” у Бањалуци

М. М.
Поклон словеначке групе Музеју савремене умјетности РС: “Нови свјетски поредак” у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Међу неколико изабраних музеја, који су добили поклон словеначке умјетничке групе “Нови колективизам” (New Collectivism) нашао се и Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Постер под називом “Нови свјетски поредак” групе умјетника коју чине Дејан Кнез, Миран Мохар, Дарко Покорн и Роман Урањек поклоњен је овој установи, а грађани Бањалуке имаће прилику да га виде на неколико локација у граду.

Рад је настао 25. марта ове године, а инспирисан је актуелном пандемијом вируса корона која је захватила цијели свијет.

- Рад је дио њихове акције и увјерења да као умјетници  морају бити истовремено и хроничари једног времена, те да је дизајн прави медиј за изражавање критичког става. Дизајн плаката “Нови свјетски поредак” са сертификатом послали су на адресе неколико свјетских музеја са којима сарађују и чији рад цијене. Плакат је настао као рефлексија на актуелна збивања у читавом свијету, а затим је покренута и серија виртуелних излагања тог постера по свјетским градовима (Њујорк, Москва, Рим, Пекинг, Лондон, Берлин) - навели су из МСУРС и изразили захвалност  овим умјетницима, јер су, у оваквим временима, својим умјетничким радом показали рефлексију времена у којем живимо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана