Погорелић: Људи ће се заситити технологије

Танјуг
Погорелић: Људи ће се заситити технологије

БЕОГРАД - Славни пијаниста Иво Погорелић свираће на свој препознатљив, уникатан начин Шопенова дјела сутра увече на давно распродатом концерту у Коларцу у оквиру програма 54. Бемуса, а за Танјуг каже да ће се садашње и будуће генерације заситити технологије.

Улазнице за концерт су продате у рекордном року што показује да је увијек био вољен у Београду, гдје је рођен и у ком је направио прве музичке кораке.

Када је 1980. на престижном Међународном такмичењу “Фредерик Шопен” у Варшави остао без награде, пијанисткиња Марта Аргерич је напустила жири, а њега прогласила генијем.

У таквим, специфичним околностима почела је Погорелићева свјетска слава која траје све до данас.

Наступао је с водећим свјетским симфонијским оркестрима: Берлинском филхармонијом, Бостонским симфонијским оркестром, Чикашким симфонијским оркестром, Бечком филхармонијом, Филаделфијским оркестром, Филхармонијским оркестром из Лос Анђелеса, Лондонским симфонијским оркестром.

Хвалоспјеве критичара прати и изузетно одушевљење музичких ентузијаста широм свијета, па Погорелићеви носачи звука биљеже најбољу продају класичне музике уопште. Међу највећим класичним музичарима данашњице, Иво Погорелић је први умјетник којег је Унеско прогласио амбасадором добре воље (1988).

Погорелић се у маниру велике свјетске звијезде, неформално обучен у удобну спортску гардеробу припремао за концерт у Коларцу када је екипи Танјуга открио да је програм концерта заправо посљедица припрема Шопенових композиција за снимање ЦД почетком ове године за “Сони класик”

“Постоји документ на којем поштоваоци класичне музике могу чути музику коју ћу сутра увече свирати у Коларцу” каже Погорелић.

Цијењени пијаниста је неколико пута истицао да би волио да проведе свој живот као студент.

“Инспирација без претјеране одговорности обиљежава вријеме сваког студента који чије су амбиције каријера инструменталисте у класичној музици. То је најдивније вријеме које неко може имати у животу” казао је Погорелић.

Како каже, није забринут за судбину живог извођења класичне музике у околностима све агресивније технолошке револуције која нуди људима све више екрана.

“Вјерујем да ће се садашње, али и будуће генерације заситити свог тог технолошког освајања животног простора сваког од нас. Људи ће се полако окретати ономе племенском у човјеку. То вријеме се полако назире” каже Погорелић и додаје да технологија често онемогућава базична стања код младих људи.

“Технологија се негативно одражава на концентрацију и могућност уживања код младих људи” казао је Погорелић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана