Поглед у истину натјерао на сузе

Александра Маџар
Поглед у истину натјерао на сузе

Бањалука - Ако отворите врата стана, можда не баш првог комшије, можда оног на трећем спрату, баш ту, између тих зидова, можете осјетити и мирис тужних судбина са којима се као опоменама, истинитим и горким, живи и постоји.

Неке тешке животне ситуације у којима гледамо у људе којима се одузима оно што јесу, који гуше у себи знање, надахнутост, памет, јер схватају да такви овом данашњем свијету "нису потребни", који живе са својом савремено изопаченом дјецом и чија душа у тишини умире, гледала је публика на премијери комада "Истина (не) боли" Јелене Којовић-Тепић. На сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске у драмским паузама чују се јецаји и онај добро познат звук  отварања пакетића марамица. Публику истина ипак боли, али достојанственим аплаузом не дозвољава глумцима да се удаље са сцене, јер су свјесни да је ипак истина та која послије сваке изговорене и проживљене лажи чека да буде откривена.

Аутор комада Јелена Којовић-Тепић није крила задовољство послије првог сусрета њеног дјела са публиком.

- Јако сам задовољна реакцијама публике. Жене су излазиле плачући, јер је комад урађен прилично емотивно. Цијела екипа озбиљно је схватила рад на представи и заиста су дали све од себе - казала је Којовић-Тепић.

Иако је било интервенција на тексту, прича она, очувана је срж њене драме.

- Необично је кад се нешто што је писано први пут претвара у нешто што је играно и какве све трансформације мора да преживи реченица да би из литерарног прешла у нешто што је живо - објаснила је Којовић-Тепић.

Комад је режирао Игор Тешић, који је једну од улога повјерио и младом глумцу Бојану Колопићу.

- Ово је био поштен процес рада, у којем глумац може да напредује не само на сцени, него и као човек, што је један од задатака и дужности Народног позоришта Републике Српске, да нас све заједно чини бољим и племенитијим људима - нагласио је Колопић.

Своје глумачке способности показали су и Ђорђе Марковић, Горан Јокић, Слађана Зрнић и Смиљана Маринковић.

Професионалност

- Реакције публике су биле много боље него што сам могао да замислим. Ово је моја прва режија у позоришту јер сам филмски режисер. Комплетна екипа представе била је максимално професионална и поштовала све оно што се договоримо на пробама. У једном моменту сам осјетио да имамо стварно добру представу, што су реакције публике и доказале - рекао је Игор Тешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана