Поглед кроз Андрићеву ћуприју

Александра Маџар
Поглед кроз Андрићеву ћуприју

Бањалука - Вриједност овог зборника је у томе што нико до сада није проучио роман "На Дрини ћуприја" српског великана Иве Андрића на овако комплексан начин, са различитих књижевних, културно-историјских, језичких и стилистичких аспеката.

Рекао је то професор Бранко Тошовић на промоцији књиге "Андрићева ћуприја", која представља зборник радова са међународног симпозијума о Андрићу, која је одржана у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Тошовић, који је професор на Универзитету у Грацу, подсјетио је на скуп који је одржан у Вишеграду, посвећен Анрићевом "централном" роману "На Дрини ћуприја". Каже да је овај зборник, који има више 1.000 страна, резултат тог скупа.

Суиздавач вриједног издања, чијем је стварању професор Тошовић приступио веома озбиљно и одговорно, заједно са још три издавача, јесте и Народна и универзитетска библиотека РС.

- Имајући у виду да је ријеч о великом српском писцу и његовом значају, сматрамо да национална библиотека РС има задатак да учествује у једном оваковом пројекту. Договорићемо се о наставку сарадње - рекла је директор Националне библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић.

У оквиру пројекта "Иво Андрић у европском контексту" који је покренут 2007. године, одржано је шест симпозијума.

- Андрић је од свих писаца из бивших југословенских република највише проучаван. Ниједан писац не изазива толико питања колико он, прије свега због Нобелове награде, а онда због његовог живота и идеје коју смо ми назвали "интегрално југословенство", које је у то вријеме било романтичарско - нагласио је Тошовић.

Вриједност овог пројекта види у формирању једне нове генерације андрићолога, који су мање оптерећени свим и свачим, за разлику од претходних генерација.

- Управо припремамо седми зборник "Андрићева хроника" и представићемо га на симпозијуму крајем септембра 2014. године, на којем ће тема бити "Проклета авлија". Водимо се оним што је и сам Андрић говорио "Не проучавајте мене, већ моје дјело" - најавио је Тошовић.

Легат

- На нашу срећу, професор Тошовић одлучио је да своју библиотеку, у којој има више од шест хиљада публикација, завјешта и поклони Народној и универзитетској библиотеци РС у виду легата. Он је овај пут симболично доставио 80 књига јер вријеме и услови нису дозволили да се донесе више. Професор свој животни вијек проводи посвећен језику. Велики је значај у томе што је он аутор са наших простора и што ће његове књиге из области стилистике, лингвистике, књижевности, бити доступне у РС - казала је Љиља Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана