"Поезију ће сви читати" у Банском двору: Публика као гост и домаћин

М.Ми.
"Поезију ће сви читати" у Банском двору: Публика као гост и домаћин

БАЊАЛУКА - Програм "Поезију ће сви читати", у којем је поезију по избору читала публика, која је на тај начин била у улози домаћина и госта, синоћ је одржан је у вијећници Банског двора.

Присутни су тако имали прилику да уживају у стиховима Милана Ракића, Десанке Максимовић, Милоша Црњанског, Јована Дучића, Драшка Сикимића, Милана Ракуља, Славена Требовца, Милене Марковић, Борјане Мрђе и других.

- Овакав концепт вечери поезије без пјесника, гдје је публици остављен избор да чита поезију коју жели је још један од начина промоције и популаризације стваралаштва домаћих аутора - навели су из Удружење за промоцију и популаризацију књижевности "Императив".

Како наводе из овог удружења, овај концепт програма чији уредник је била публика, постаће редован дио њихових активности.

- Изненађења сам одзивом. Посебно ми је драго што је било доста младих људи који су поштоваоци поезије и који су сјајно и рецитовали своје омиљене пјесме. Ја иначе пишем прозу, а сада сам  искористила прилику да публици представим своју поезију јер је то нова форма у којој желим да се опробам - казала је књижевница Миланка Благојевић која је говорила стихове своје пјесме "Недјељом идемо на гробље".

Један од посјетилаца Бранко Травар, који је читао стихове пјесника Славена Требовца, истакао је да је било лијепо поново чути стихове Десанке Максимовић, Милана Ракића, Јована Дучића и Милоша Црњанског на једном оваквом догађају.

- Неке су се нашле у првим објављеним збиркама, неке тек чекају објављивање. Ово је мјесто да нађу своје слушаоце и будуће читаоце. Сигуран сам да ће "Императив" имати још једну значајну и трајну активност, која ће и мотивисати многе да пишу, и охрабрити оне који за сада пишу само за себе да постоји публика која ће то радо слушати. Да, поезију ће сви читати. А можда и писати - навео је Травар.

Програм "Поезију ће сви читати" иначе је дио редовних програмских активности удружења "Императив" и назив је пјесничких вечери у којима учествују пјесници из регије, али и дио активности Фестивала књижевности "Императив" које на годишњем нивоу организује ово удружење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана