Поезија и џез зачарали Талију

Мирна Пијетловић
Поезија и џез зачарали Талију

Бањалука - Јединственим и веома енергичним и емотивним концертом талентованих бањалучких музичара окупљених око несвакидашњег пројекта "Џез поези кабаре", те додјелом награда најбољима, спуштена је завјеса на овогодишњи 18. театар фест "Петар Кочић".

Магија Талије протеклих седам дана плијенила је из сваког ћошка Бањалуке, а џез ноте и поезија, која је невјероватном енергијом текла из душе Небојше Курузовића, проткана драмским моментима, савршеном дикцијом и плесним перформансом, на којем му могу позавидјети многи умјетници који се професионално баве глумом, били су врхунски доживљај за све оне који су били у понедјељак увече у Народном позоришту Републике Српске.

Овације, смијех, сузе, одушевљење и громогласни аплаузи током цијелог концерта доказ су да су ови музичари помно осмишљеним наступом Бањалучанима пружили несвакидашњи културни доживљај, те доказали да и домаће и те како може да конкурише за најбоље.

Курузовић је са невјероватном лакоћом све вријеме држао пажњу публике, а како је истакао, оно што они на сцени представљају је мјешавина стендапа, поезије са секвенцама пјевања и врхунских џез нота.

Публика је тако имала прилику да чује аутентичну поезију Курузовића, али и Саше Берендике, уз ауторску музику умјетника из "Комбајн квартета", који су једну од пјесама посветили и јубилеју Бранка Ћопића.

- Презадовољни смо како је публика реаговала на наш наступ. Ово заиста нисмо очекивали. Оваква реакција и пријем, али и наша емотивна брутална искреност на бини, биће нам и те како подстицај да даље градимо нашу поетско-музичку причу - истакао је Саша Берендика.

Поред Курузовића и Берендике, "Џез поези кабаре" чине и Милан Савић на клавиру, Стефан Тешановић на гитари, Дејан Тркуља на бубњевима, Невен Маринковић на саксофону и кларинету, те Дејан Ђорђевић на контрабасу и басу.

Овогодишњи театар фест, чији је генерални спонзор била компанија "м:тел", пригодном бесједом је затворила помоћник министра за културу у Министарству просвјете и културе РС Милица Котур.

Планови

- Наш сљедећи наступ најављујемо за 14. јун, такође у Народном позоришту Републике Српске. Планирамо да наступамо у великом броју градова Српске, искључиво у домовима културе и сличним просторима, јер на тај начин желимо да дамо на значају, на аутентичности онога што радимо, како се не би изгубило или поредило са такозваним "тезга" наступима - најавио је Саша Берендика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана