Поетски Повратак у тачку Ранка Павловића

Александра Маџар
Поетски Повратак у тачку Ранка Павловића

Бањалука - Промоција збирке поезије "Повратак у тачку" књижевника Ранка Павловића из Бањалуке одржана је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Поштоваоци педесетогодишњег рада овог аутора дошли су у четвртак увече да подрже Павловићеву стваралачку енергију. 

- Врстан познавалац савремене поезије, пјесник Стеван Тонтић, сачинио је из тринаест до сада објављених збирки, али и необјављене поезије избор од око 160 пјесама и осамдесетак хаику терцина - рекао је Павловић.

Ликовно-графичко рјешење за збирку радио је Саша Васић, а објавили су је бањалучка "Бесједа" и београдски "Арс либри". О збирци "Повратак у тачку" осим Павловића говорили су књижевници Стеван Тонтић и Ранко Рисојевић, директор издавачке куће "Бесједа" Ненад Новаковић и директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић Зечић.   

Тонтић је истакао је да читаоца ове књиге очекује "стабилизована лутајућа, немирна и узнемирујућа мисао о свијету". 

- На самом, почетку Тонтић је уврстио неколико мојих раних пјесама, да би потом, хронолошки, према времену изласка пјесничких збирки, изабрао и читаоцу представио оно што је у њима сматрао највреднијим. Вјероватно са циљем да покаже у ком правцу се наставља развојни лук мог пјесничког опуса - сматра Павловић.

Он је подсјетио да је избор "Повратак у тачку" објављен у септембру прошле године.

- У план једног значајног издавача ушао је мој роман "Бронзана рука" који би требало да буде објављен до краја ове године. И збирка пјесама за најмлађе "Нова планета" треба да се појави у књижарама најкасније у првом полугодишту сљедеће школске године. Такође пишем и нову збирку поезије... - истакао је Павловић.

Круг читалаца

- Ријетки су пјесници, у нашој и свјетској поезији, који су имали и имају широк круг читалаца, па су зато пјесничке збирке објављиване и објављују се у скромним тиражима. Посебно је то данас изражено, када се књиге поезије готово не продају у књижарама. Али, оних посвећеника, "зависника" од пјесничке ријечи, увијек има и због њих треба писати и објављивати поезију - каже Ранко Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана