Поетске ноте Милоша Црњанског у Јеврејском културном центру: Сусрет са писцем кроз стихове и музику

Александра Маџар
Поетске ноте Милоша Црњанског у Јеврејском културном центру: Сусрет са писцем кроз стихове и музику

Бањалука - И сваки пут када изговоримо име неког нашег великог писца осјетимо ону несебичну љубав и понос која нас изнова подсјети да има милион разлога да волимо то што смо људи и што су међу нама живјели они који својим талентом, бритким умом и оним неким неописивим ријечима, а "видљивим" само чулима, живе и даље у својим дјелима.

Један од њих је и најзначајнији стваралац српске литературе двадесетог вијека Милош Црњански. Управо у част овом романсијеру, пјеснику, приповједачу и публицисти млади бањалучки умјетници посветили су музичко-поетско вече "Поетске ноте Милоша Црњанског". Инспирисани поштовањем према лику и дјелу Црњанског чланови Поетског театра "Сапутници", основаног на Филолошком факултету у Бањалуци, и композитор и асистент на Академији умјетности у Бањалуци Давид Мастикоса удружили су своје креативне снаге како би пред публиком оживјели моћ ријечи овог књижевника.

Тај поетски "сусрет" са Црњанским десиће се вечерас у 19 часова у Јеврејском културном центру.

- Циљ ове музичко-поетске вечери јесте да се књижевно стваралаштво Милоша Црњанског приближи данашњем времену, јер је Црњански толико инсистирао на свом концепту суматраизма и тежњи да се приближе и дотакну удаљене појаве, колико у простору, толико и у времену. Стога његов узвик, изречен у име цијеле пјесничке генерације: "Верујемо у те невидљиве, предестиниране, слушаоце и читаоце наше!" звучи као опомена, али и као више него довољно оправдање за једно овакво вече - рекла је у име Поетског театра "Сапутници" Андреја Марић.

У току вечери говориће се текстови изабрани из различитих пјесничких и прозних остварења Милоша Црњанског. На сцени ће се придружити и сопран Албина Смајловић, уз клавирску сарадњу Лејле Хандукић, која ће извести двије композиције инспирисане стиховима Црњанског. У питању је композиција "Траг" Станка Шепића, као и "Серената" Давида Мастикосе.

- Спремајући ово музичко-поетско вече Албина и ја смо покушали да пронађемо што више музике инспирисане Црњанским, међутим, нисмо успјели да сакупимо много материјала. Уједно, то је и знак и позив младим ауторима да треба више пажње да обрате на сјајне пјеснике попут Милоша Црњанског те да тој безвременој умјетности дају нова руха и тиме још више обогате наше културно насљеђе - истакао је Мастикоса.

Поетски театар "Сапутници" искрено се труди да очува и оживи успомене на велике српске писце. Група студената српског, руског и италијанског језика и књижевности са Филолошког факултета у Бањалуци основана је у мају 2014. године, а до сада су реализовали двије књижевне вечери. Њихово прво књижевно вече било је "Један четвртак код Исидоре", на којем су оживјели атмосферу књижевног салона Исидоре Секулић с почетка 20. вијека. Стога је група и добила назив према наслову прве књиге Исидоре Секулић. Друго књижевно вече "Грађа за једну тужну песму" одржано је у новембру 2014. године и било је посвећено обиљежавању стотину година од избијања Првог свјетског рата.

Посебан приступ

- "Сапутници" његују "поетски театар" те имају посебан приступ свакој теми, који подразумијева извјесне театарске елементе, глуму, аудио-визуелне ефекте и слично. На тај начин се, уз одабрани колаж различитих текстова, који је увијек у првом плану, књижевно дјело појединих писаца или књижевних епоха приближава младим, савременим читаоцима, који се све чешће удаљавају од књиге - објаснила је Андреја Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана