По­е­ма Владе Милошевића "Хи­лен­дар" пре­ми­јер­но из­ве­де­на у Ба­ња­лу­ци

Ми­лан­ка Ми­трић
Концерт
Foto: ДРА­ГО ВЕЈ­НО­ВИЋ | Концерт

БАЊАЛУКА - "Хиландар као надахнуће" назив је концерта којим је спуштена завјеса на овогодишње издање манифестације "Дани Владе С. Милошевића", а у оквиру које је премијерно изведена Милошевићева симфонијска поема "Хилендар", као и дјело "Ноћ у Хиландару" Светислава Божића.

Концерт је одржан у концертној дворани Банског двора, уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске, а манифестација ће у четвртак бити затворена и у Београду, у великој сали Задужбине Илије М. Коларца.

На овом наступу дјела су здружено извели симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, оркестар Академије умјетности универзитета у Бањалуци, а дириговали су Бранка Радошевић Митровић и Дејан Савић.

Симфонијска поема "Хилендар" настала је 1972. године након повратка Владе Милошевића са Свете Горе, на коју је ишао са својим пријатељем, академиком  Димитријем Стефановићем.

"Ова импресија за велики простор је потпуно програмска композиција. Настала је непосредно послије повратка са манастира Хилендар. У дјелу је музичким средствима приказано све оно што сам тамо чуо и видио и то тако слиједи" забиљежио је Милошевић о овој поеми која је била једино дјело за које је написао и конкретан програм.

Како је назначено у предговору програмске књижице овог дјела, Милошевић је у текстуалном предлошку, који је сачуван у Архиву Музеја Републике Српске, описао сваки доживљај, ситуацију и утисак са путовања, који му је остао забиљежен у сјећању.

" 'Хилендар' представља програмско оркестарско дело у једном ставу. Како је облик симфонијске поеме слободан, и зависи од програма, Милошевић је изградио форму према броју призора, тј. конкретном ванмузичком садржају који је формулисао у наведеном програму. Својим музичким језиком желео је да слушаоцима пренесе личне, визуелне, емотивне и духовне утиске са овог ходочасног путовања" забиљежено је у књижици и назначено да је дјело конципирано у 24 призора.

Члан организационог одбора манифестације "Дани Владе С. Милошевића", Душан В. Урошевић поводом концерта је рекао да је ријеч о истински јединственом догађају.

"Ово је историјски тренутак за Бањалуку и за Републику Српску. Осим тога, на репертоару је композиција академика Светислава Божића ' Ноћ у Хиландару '. То није случајно. Оба композитора боравили су на Светој Гори и у Хиландару" навео је Урошевић.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" отворена је 12. априла концертом "Трагови у сазвежђу Регула", посвећеном диригенткињи и професорици Даринки Матић Маровић.

Организатори манифестације су Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво Републике Српске.

Стваралаштво

У програмској књижици посвећеној симфонијској поеми "Хилендар", забиљежене су и Милошевићеве ријечи о музичком стваралаштву.

"Ако бих се сада строго запитао, шта сва ова моја дјела представљају? Каква је њихова суштина? На то није једноставно одговорити. Могло би се рећи да та  дјела у неку руку имају свој ослонац у музичком фолклору. У неким је дјелима то заиста очигледно (Босанска свита, Са планине, Драматична симфонија, Виолински концерт). За сва се моја дјела може на извјестан начин рећи да су ангажована, да је то програмска музика, јер ја мислим да нема музике изван мене и изван времена у коме ја живим" навео је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана