Подсјећање на дјела Фриде Кало настала прије 80 година: Осликала бол због неоствареног мајчинства

Илијана Божић
Подсјећање на дјела Фриде Кало настала прије 80 година: Осликала бол због неоствареног мајчинства

БАЊАЛУКА - “Ништа није вредније од смијеха. То је снага да се смијеш и напустиш себе, да будеш свјетлост. Трагедија је најглупља ствар”, ријечи су мексичке сликарке Фриде Кало чији су живот обиљежили тешки ломови, а која је снагом талента и преданошћу умјетности свијету оставила маестрална дјела.

Слике је стварала на темељима мексичке културе па су на свакој од њих примјетни симболи карактеристични за ову културу и традицију. Фрида Кало била је револуција, а издвајала се и тиме што је осликавала своје патње и болове прожимајући их женском сексуалношћу. Овим текстом скренућемо пажњу на њене три слике које су настале прије 80 година, а то су “Мој портрет и мајмун”, “Коријени” и “Цвијет живота”. На поменутим дјелима видљива је њена патња због немогућности да постане мајка, док је лишће као заједнички мотив присутно на све три слике.

“Аутопортрет са мајмуном”  

Фрида Кало препознатљива је по аутопортретима, а често је на тим сликама себе приказивала у друштву кућних љубимаца, описујући своја осјећања. Тако је настала и ова слика са мајмуном. Важно је истаћи да је мајмун у мексичкој митологији симбол плеса и раскалашности. Маје из Гватемале и Мексика су обожавале мајмуна дрекавца и сматрале су га за бога који је био заштитник умјетности. Фрида Кало је обожавала дјечију и разиграну природу мајмуна, а на њеним сликама ова животиња постала симбол њежности и заштите. На слици “Аутопортрет са мајмуном” мајмун је представљен као њежно, саосјећајно биће које ју је заштитнички обгрлило око врата. У позадини слике је лишће, а у критици је наведено да је тај стил преузела од мексичког сликара Алфреда Рамоса Мартинеза, познатог по сликама традиционалних мексичких сцена и људи. Боје на слици су јарке, а употребом топлих и хладних нијанси, умјетница одваја фигуру из окружења. Битно је напоменути да је утицај мексичке културе видљив у одјећи и огрлици, као и у самом стилу сликања.

“Коријени”

Уље на платну “Коријени” један је од најљепших аутопортрета Фриде Кало. Насликала га је како би обиљежила поновно сједињење са мужем Дијегом Ривером, након бола и патње. Слика приказује њена осјећања због физичких болова који су јој отежавали живот. Наиме, Фрида Кало је у несрећи коју је доживјела као дјевојчица изгубила репродуктивну способност и то јој је кидало срце. На “Коријенима” је истакла жељу да рађа нови живот, жељу да има дјецу.

Фрида Кало је обожавала Педрегалове грубе сиве стијене у Јужном Мексику и поставила их је у позадину своје слике. Стабљике без листова око Фриде на слици приказују њену неплодност, њено тешко повријеђено тијело и изгубљене љубави.

Слика “Коријени” на аукцији је продата по рекордној цијени од 5.616.000 долара, највишој цијени коју је латино-мексички умјетник икада постигао.

“Цвијет живота”

Немогућност да буде мајка Фриду Кало је навела да направи серију слика у вези са њеним болним покушајима да роди дијете. Вене лишћа на слици “Цвијет живота” добијају улогу заштите, претварају се у артерије људског тијела. На слици је примјетна симбиоза ботанике и анатомије, јер сок и крв преносе живот. Црвени и чврсти листови су основа сигурности, чврстине и одбране за њежну цвјетно-јајоводну цијев. Сликом “Цвијет живота” Фрида Кало, за разлику од многих аутопортрета на којима је неприкосновени протагониста, осликава једно од осјетљивих области своје анатомије. На слици је приказала хибрид са цвијетом и јајоводима и на тај начин посматрачу слике представила процес оплодње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана