Подгорица: Проглашени добитници Видовданске повеље, Видовданске ријечи и Макаријевог слова

Срна
Подгорица: Проглашени добитници Видовданске повеље, Видовданске ријечи и Макаријевог слова

ПОДГОРИЦА - Удружење књижевника Црне Горе прогласило је лауреате Видовданске повеље, Видовданске ријечи и Макаријевог слова, а награде добитницима ће бити уручене на традиционалној књижевној манифестацији Видовданско пјесничко бдење у сриједу, 24. јуна, у Подгорици.

Жири је једногласно донио одлуку да се овогодишња Награда за поезију “Видовданска повеља” додијели пјеснику Дарку Јововићу за књигу “Изгубљени свијет”.

Награда “Видовданска повеља” за чување традиционалног православног и културног насљеђа додјељује се књижевницима Вукићу Гару Брајковићу и Љубисаву Бјелићу.

Захвалница трибине Удружења књижевника Црне Горе “Ријеч” додијељена је Николи Ненезићу за истрајност у његовању и чувању завјетне видовданске идеје и слободарског усмјерења.

Жири Удружења једногласно је донио одлуку да се овогодишња Награда “Видовданска ријеч”, у знак посебне пажње и захвалности, додијели уредници рубрике “Став”, новина “ДАН” Љиљани Раденовић.

Њој је награда додијељена за изузетан допринос медијској афирмацији цјелине, пуноће и појединачних стваралачких ставова и вриједности Удружења књижевника Црне Горе, које уз бројне тешкоће, неразумијевања и опструкције, више од 70 година поносно опстаје на трагу ненадмашне његошевске и марко-миљановске мисли и смисла постојања.

Угледна награда “Макаријево слово” за животно дјело додјељује се књижевнику Перивоју Поповићу поводом пет деценија стваралаштва за жанровски разноврстан стваралачки опус.

Награде ће бити уручене у Манастиру Свети Симеон Мироточиви на Немањинграду, уз поштовање медицинских мјера уведених усљед пандемије вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана