Почињу Дани читања у Српској у оквиру кампање “Читајмо заједно”: Отварање свијета маште и нових сазнања

Илијана Божић
Почињу Дани читања у Српској у оквиру кампање “Читајмо заједно”: Отварање свијета маште и нових сазнања

БАЊАЛУКА - Читајући улазимо у свијет маште, занимљивих авантура и нових сазнања, а с тим циљем у школама и библиотекама широм Републике Српске почињу Дани читања.

У оквиру кампање “Читајмо заједно” министар просвјете и културе Наталија Тривић данас отвара Дане читања у ОШ “Јован Дучић” у Залужанима. Ова манифестација ће трајати до краја новембра.

Ученици и наставници ове школе припремили су пригодан програм, а министарка Наталија Тривић разговараће са ученицима трећег разреда о значају читања, те ће им прочитати причу.

- Дани читања у Српској организују се по први пут у оквиру кампање “Читајмо заједно” као стална активност са циљем популаризације читања, књижевности и књижевника, те изградње књижевне публике. Стога ће све школе организовати наставне и ваннаставне активности - саопштили су из Министарства просвјете и културе РС.

Такође, помоћница министра за културу Тања Ђаковић данас ће посјетити Народну библиотеку Требиње гдје ће читати окупљеним ученицима. Амбасадори овогодишње кампање “Читајмо заједно” су књижевници Милан Ракуљ и Миланка Благојевић.

Књижевник Милан Ракуљ ће поезију говорити ученицима Електротехничке школе у Бањалуци у сриједу, 24. новембра, док ће Миланка Благојевић књижевно дружење са ученицима гимназије Средњошколског центра Шамац организовати 25. новембра. Кампању је подржала и књижевница Александра Чворовић која ће књижевни час одржати са ученицима ОШ “Змај Јова Јовановић” из Бањалуке, и то 26. новембра.

Министарка Наталија Тривић раније је истакла да на овај начин желе да развијају читалачку публику од најранијег узраста, те да ће Министарство повећати издвајања за откуп књига.

Подстицаји

Министарка Наталија Тривић је раније нагласила да ће Министарство путем Удружења књижевника Републике Српске иницирати измјену правилника о додјели књижевне награде УКРС како би била доступна свим писцима. Додала је да ће обезбиједити средства за подстицаје ауторима за стваралачки рад и настанак нових дјела, као и да ће подржати оснивање Удружења књижевних преводилаца Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана