Почиње умјетничка колонија “Крчедин”

Г.С.
Почиње умјетничка колонија “Крчедин”

ИНЂИЈА - Умјетничка колонија “Крчедин” свечано ће бити отворена данас у дому породице Јакшић у овом насељу у општини Инђија.

Колонија, која траје до недјеље, 18. августа, одржава се под покровитељством општине Инђија и Представништва Републике Српске у Србији, а у организацији удружења “Мој Срем” из Крчедина и Умјетничке групе “Арте”.

Током пет дана на обронцима Фрушке горе сликаће и вајати 58 умјетника из девет држава, међу којима и Алмедина Цифрић и Зоран Анђелковић из Републике Српске. У програму свечаног отварања, које је заказано за 20 часова, учествоваће глумци Миленко Павлов, Слободан Бода Нинковић и Јелица Ковачевић, пјесници Рада Комазец, Данијела Милошевић и Лазар Станојевић, пјевачка група “Јенђе”, ансамбл “Трио гајде”, као и кантаутор Жељко Савић. У пратећем програму 17. умјетничке колоније “Крчедин” биће отворена изложба скулптура “Портрет као пројекција психолошких стања” Александре Новитовић и изложба слика више аутора под називом “Ђура Јакшић - инспирација”, саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

У музичком дијелу програма на сценама “Бора Ђорђевић” и “Арте” биће одржани концерти младе пијанисткиње Милице Опачић и професорице класичне гитаре Маје Радованлије. Наступиће и регионални кантаутори, као и велики број књижевника, а биће изведен и поетско-музички кабаре “Држи се Сунца”. Традиционална титула “Ја, Крчединац” биће уручена глумцу Слободану Боди Нинковићу, пјеснику Игору Мировићу, глумици Јелици Ковачевић, сликарки Гордани Ани Мирков, винару Сави Јојићу, гајдашу Максиму Мудринићу и рок музичару Николи Врањковићу.

Новоустановљена сликарска награда “Синиша Попов” за најбољег младог сликара, у знак сјећања на овог великог сликара и умјетничког педагога, биће уручена Лазару Момчиловићу из Старе Пазове, студенту друге године Академије уметности у Новом Саду. (Агенција)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана