Почиње регионални фестивал “БЛ арт”: Публику очекује занимљив књижевно-умјетнички програм

Г.С.
Почиње регионални фестивал “БЛ арт”: Публику очекује занимљив књижевно-умјетнички програм

Занимљив књижевно-умјетнички програм биће представљен публици на деветом регионалном фестивал “БЛ арт”, који ће бити одржан испред Друштвено-културног центра “Инцел”.

Организатор манифестације је Удружење независних стваралаца и активиста “Гето”, а програм почиње данас у 18 часова и трајаће до суботе.

Организатори су нагласили да ће се овогодишњи фестивал, због пандемије вируса корона, реализовати у измијењеном и скраћеном издању.

- Фестивал отвара умјетник Армин Ћосић са перформансом “Зоне ин Дангер” путем којег пропитује симбиозу виртуелног и реалног свијета у којима је опасност присутна. Рад тематизује емпатију, зло, екстремизам и игнорантски однос друштва који не критикује постојање опасности у виртуелном и реалном свијету - истакли су организатори.

Нагласили су да након перформанса посјетиоци могу погледати Арминову изложбу “Ниси ти за Босне” која обухвата студентске и самосталне пројекте.

- Поетско донаторско вече, на којој ће поезију читати Селма Селман, Радмила Петровић и Владана Перлић, биће одржано у петак. Ово вече за циљ има скупљање књига за алтернативну библиотеку у ромском насељу Ружица у Бихаћу, која ће служити стипендисткињама Селмине кампање “Марш у школу”. Услов доласка на поетско вече су књиге или прибор за школу - казали су организатори и додали да донаторско вече почиње у 19.30 часова, те да је модераторка  Вања Шуњић.

Објаснили су да ће трећег дана фестивала бити одржана креативна радионица “Магичне биљке око нас” на којој ће полазници проћи процес добијања боје из свјежих и осушених биљака.

- Радионицу води дипломирана графичка дизајнерка Нина Станаревић и број учесника је ограничен. Креативна радионица почиње у 16 часова. У вечерњем термину од 20.30 посјетиоци могу погледати филм “Костакурта – Бајка о Сатанкрајини” редитеља Саше Карановића. Филм је приказан на Сарајево филм фестивалу и на “Кустендорфу” гдје је и добио специјалну награду - навели су организатори.

Образложили су да се девети фестивал “БЛ арт” завршава музичким концертом кантаутора Игора Божиновића и DJ сетом Marie Cherie.

- Музички програм као и све остале активности биће одржане испред простора Друштвено-културног центра “Инцел”. Број посјетилаца је ограничен и долазак је потребно најавити организатору. За све који не успију да посјете фестивал биће омогућено праћење поетске вечери и музичког програма на интернет радију БР - саопштили су организатори.

Партнер фестивала је издавачка кућа ППМ Енклава из Србије која је фокусирана на млађе ауторе. Подршка фестивалу и ове године су Машинска обрада “Магрел” и Импулс портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана