Почиње пети фестивал Бољшој на Мокрој Гори

Срна
Почиње пети фестивал Бољшој на Мокрој Гори

Београд - Пети фестивал класичне музике "Бољшој", чији је идејни творац режисер Емир Кустурица, почиње данас на Мећавнику на Мокрој Гори.

Млади музичари ће се до 15. јула такмичити за златну, сребрну и бронзану "Матрјошку" у двије старосне категорије - од 13 до 17 и од 18 до 25 година.


Најављено је да ће у присуству неких од највећих имена у свијету класичне музике у такмичарском програму наступити 60 младих талената из Србије, Републике Српске и Русије.

О најбољима ће одлучити жири, који чине директор Школе за музичке таленте из Ћуприје Данијела Јовић као предсједник, прослављени руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

У ревијалном програму гости ће бити чувени руски виолиниста Роман Симович, који је концерт-мајстор Лондонске филхармоније, мезосопран Милијана Николић, виолинисткиња Татјана Самуил и виолончелиста Јустус Грим.

Оснивач фестивала Емир Кустурица раније је најавио да ће специјално изненађење представљати долазак једног од најзначајнијих диригената данашњице Валерија Гергијева, шефа диригента Минхенске филхармоније.

"Свјетски премијерни наступ у Србији имаће квинтет Романа Симовича, који је посебно оформљен за Пети фестивал руске музике жБољшојж, а чине га врхунски музичари, који наступају са најпрестижнијим оркестрима и реномираним диригентима - виолинисти Роберт Лакатош и Милијана Симович, виолончелисти Тим Хју и Ксенија Јанковић и пијаниста Владимир Милошевић", навео је Кустурица.

Мајсторске курсеве младим музичарима талентима одржаће звијезде фестивала, а у оквиру новине у програму под називом "Дијалог талената" представиће се по четири млада талента из Русије и Србије.

Према програму фестивала, предвиђен је и наступ симфонијског оркестра "Бољшој", који чине остварени музичари и студенти музичких академија, а наступиће под диригентском палицом прослављеног српског маестра Србољуба Динића.

Симбол фестивала матрјошка /бабушка/ у бојама српске и руске заставе и испуњена нотама, симболизује сарадњу, пријатељство и обједињење културних вриједности, које његују два народа - руски и српски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана