Почиње Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2023”: Повратак у великом стилу

Бранислав Предојевић
Почиње Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2023”: Повратак у великом стилу

БАЊАЛУКА - Након једногодишње паузе Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2023” вечерас се враћа 15. пут на велика врата пред бањалучку публику и то богатим и разноврсним програмом.

Током шест дана биће приказано више од 140 анимираних филмова у такмичарским и пратећим програмима уз богату понуду свих жанрова и стилова анимације.

Директор фестивала Горан Дујаковић каже да ће уз традиционални програм овај пут бити неких нових садржаја.

- Новина овогодишњег фестивала јесте издвајање категорије студентског анимираног филма као засебног програма, што ће бити посебно атрактивно за студенте анимираног филма. Велики такмичарски програм стандардно представља пресјек најзначајнијих анимираних филмова, од којих су многи награђени на најпознатијим свјетским фестивалима анимације - рекао је Дујаковић. У великом такмичарском програму биће приказан један филм из Босне и Херцеговине, “Шаптач” у режији и анимацији Младена Ђукића, професора анимираног филма на Академији умјетности у Бањалуци. Дујаковић додаје да ће поред тога на отварању фестивала бити приказана и два кратка анимирана филма настала на радионицама анимираног филма које су организоване са дјецом из Бањалуке.

- Први је резултат рада пројекта који спроводи Асоцијација за визуелне умјетности “Феникс Арт” (која и организује фестивал), а под менторством професионалног аниматора Жане Форца у техници пијеска, а други је реализован у организацији Друштва анимације у Републици Српској (ДАРЕС) - додао је Дујаковић.

И ове године фестивал нуди богат пратећи програм, а пред публиком ће се наћи неколико интересантних садржаја.

- “Загреб филм” биће представљен програмом “Животиње у филмовима Загребачке школе цртаног филма” који приређује Бајко Хромалић. У програму анимираних филмова са животињама - карактерима који обликују радњу, биће приказани филмови култних аниматора Златка Гргића, Боривоја Довниковића Борде, Златка Боурека, Паваоа Шталтера и других - најавио је Дујаковић.  

И Факултет примењених уметности из Београда представиће се интересантним пресјеком студентске анимације, од чега је према ријечима Дујаковића и неколико најновијих филмова овогодишње продукције.

- Програм који приређује професорица Ива Ћирић пресјек је рада студената анимације од 2014. године до данас, који у свом школовању овладавају различитим техникама анимације, од цртане анимације до комплекснијих који су комбинација и спој различитих техника - каже Дујаковић.

Како је  најављено, представљање на фестивалу имаће и један од најмлађих фестивала анимације у регији, “Мултимост” фест из Сремских Карловаца, који је израстао из међународног анимацијског пројекта “Мултимост”. Овај пројекат је покренут 2016. године са циљем да подстакне дјецу и омладину, прво Србије и Русије, а затим и других земаља, на сарадњу кроз креативно стваралаштво, учење језика, на изучавање своје и упознавање других култура, на истраживање, повезивање и дружење. Покретачи пројекта су Злата Попов, ментор студија Дом и Марија Лендова.

На бањалучком фестивалу биће приказан и избор награђених филмова са прошлогодишњег “Мултимост” феста те неколико филмова насталих у Србији. Ове године бањалучка публика ће на фестивалу моћи да прати и промоцију најновијих стрип издања “Девете димензије” из Бањалуке. Све пројекције биће уприличене у “Синеплексу Палас”.

Зимонић

На самом отварању од 18 часова у Културном центру Бански двор биће постављена изложба стрипова Крешимира Зимонића.

Од средине седамдесетих Зимоњић дјелује као илустратор и аутор стрипова, а био је члан авангардне стрип групе “Нови квадрат”. На анимираном филму професионално ради од 1979. године, испрва као аниматор и главни цртач, а од 1983. самостално режира. Аутор је десетак анимираних филмова, а педесетак потписује као супервизор, продуцент или умјетнички директор. Креирао је програме и радио као умјетнички директор и продуцент “Загреб филма”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана