Почиње фестивал “Први кадар” у Источном Сарајеву и Зворнику: Празник филма за све генерације

 Илијана Божић/агенције
Почиње фестивал “Први кадар” у Источном Сарајеву и Зворнику: Празник филма за све генерације

ИСТОЧНО САРАЈЕВО/ЗВОРНИК - Приказивањем филма “Света Петка - крст у пустињи”, редитеља Хаџи Александра Ђуровића биће отворен 16. Међународни филмски фестивал “Први кадар”, који се ове године одржава под мотом “Важно је бити први” у Источном Сарајеву и Зворнику.

Отварање манифестације планирано је за вечерас, у 19 часова у сали Културног центра, а данас у 12 сати почеће “Кидс фест” Дјечији филмски програм у оквиру којег ће најмлађој публици бити приказан филм “Лето када сам научила да летим”, редитеља Радивоја Раше Андрића.

Након тога, слиједи такмичарски програм фестивала, а потом и пројекција филмова за штићенике Казнено-поправног завода “Кула”.

“Први кадар” своје филмско путешествије наставља сутра и у петак у Дому омладине у Зворнику, гдје ће, осим такмичарског програма, у четвртак од 19 часова бити репризиран поменути филм “Света Петка - крст у пустињи”. Такође, за четвртак од 17 часова, предвиђена је панел дискусија на тему “Религија на филму”, као и промоција књиге “Јеванђеље на филму”.

Такмичарски програм за најмлађу публику, биће реализован у петак, тако да ће малишани моћи премијерно погледати цртани филм “Вучје бобице” редитеља Сретена Јовановића.

Чланови стручног жирија овог фестивала су професор Драган Елчић, филмски критичар Срђан Савић и редитељ Хаџи Александар Ђуровић.

Директорица и селекторка фестивала Александра Митрић Штифанић истакла је за Срну да ће на манифестацији бити приказано 35 филмова у шест такмичарских категорија.

- У категорији “У фокусу” налазе се документарни филмови “Бридин”, аутора Марије Ранкове из Украјине, “Орал куизин”, Исидра Санчеза из Италије, “Румс вид а вју”, Николаса Пападимитриуа из Грчке, “Нозема” Етне Озбек из Турске и “Лост имиџис” Чезареа Беадоњеа из Италије - навела је она.

Како је казала у категорији “Екс Ју у фокусу” биће приказана документарна остварења “Без” Луке Папића из Србије, “Дуга Реса” продукције “Шкарт” из Србије, “Још једно прољеће” Младена Ковачевића из Србије, “Корени” Теа Лукача из Србије, “Бабајања” Анта Златка Столице из Хрватске, “Резница” Давора Маринковића из Србије и “Прилагођени” аутора Дејана Петровића из Србије.

Додала је да ће бити приказани и бројни филмови у категоријама “ТВ у фокусу” те категоријама “Кратке приче”, “Кључ за филм” и “Нови погледи”.

Директор продукције “Први кадар”, редитељ Витомир Митрић рекао је Срни да мото фестивала “Важно је бити први” покреће све у жељи за успјехом и трајањем од настанка филмског документаристичког стваралаштва, од браће Лимијер до данас.

Фестивал ће бити затворен свечаном церемонијом и проглашењем побједника, што је планирано за петак од 19 часова.

Школа

На овогодишњем “Првом кадру” планирано је и одржавање Филмске школе под називом “Како се гледа филм: мала школа филмског бонтона”. Ову школу водиће филмски критичари Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана