Почиње други циклус разговора у галерији “Вагон”: Умјетници треба да пригрле једни друге

Илијана Божић
Почиње други циклус разговора у галерији “Вагон”: Умјетници треба да пригрле једни друге

БАЊАЛУКА - Млади у Републици Српској имају велику умјетничку и стваралачку енергију. Они много и искрено стварају, вјерују у то, много се надају, међутим и даље традиционално.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” умјетница Исидора Бранковић, која је прошле године покренула галерију “Вагон” у Бањалуци с циљем да окупља младе умјетнике. За наш лист овај пут је говорила о другом циклусу разговора са умјетницима који почињу вечерас од 20 часова, али и о изабраним ствараоцима на конкурсу “Излажи у Вагону 2023/2024”.

- Кад кажем традиционално, мислим на то да млади умјетници нису свјесни технолошког напретка, односно нису свјесни да сликарство или успјех није више нешто што се дешава у четири зида. Битно је да што прије почну да схватају да је дио умјетности и успјеха и администрација, односно пројектно писање, те правно и економско знање који помаже да дођу до одређених ствари - објаснила је она.

Додала је да млади умјетници треба да спознају да постоји пут којим могу да дођу до одређених средстава.

- На претходним разговорима са умјетницима схватили смо да млади немају освијештен тај дио, а овим разговорима желимо да им укажемо да од града и државе у којој живимо могу да добију одређена средства. Важно је да знају да не можемо да занемаримо одређене ствари које су неопходне за позиционирање на сцени - испричала је она.

Нагласила је да се о томе не прича, јер се искључиво говори о стваралаштву које је битно, али, како је казала, велика је штета да људи који имају потенцијал и озбиљно раде због администрације не могу да дођу до одређених средстава и буду присутни на сцени.

Управо то ће бити тема нових разговора са умјетницима, а вечерас ће о томе говорити професорица сликарства на Академији умјетности у Бањалуци и сликарка Борјана Мрђа.

- Она ће говорити из позиције педагога. На почетку ћемо причати о њеном стваралаштву и сензибилитету, те о начину на који је она ишла путем стваралаштва и како је успјела да се позиционира и свој рад учини видљивим - испричала је Бранковићева.

Додала је да смо до сада ријетко могли да чујемо професоре да говоре из свог искуства о тим темама на интерактивном разговору. Професорица Мрђа ће говорити и о продаји радова, али и о колекционарској свијести.

Сутра од 20 часова говориће умјетница Наташа Коњевић, у сриједу концептуална умјетница Милена Ивић, а у четвртак навече предвиђен је разговор са кустоскињом Музеја савремене умјетности Републике Српске Исидором Бањац.

- Значајно је да на разговорима са умјетницима говоре они који су се у свом послу истакли и позиционирали, да причају о свом путу како би указали младима шта је оно што су они на том путу научили, шта је њих кочило, а шта их је гурало напријед - рекла је она.

Истакла је да су сарадња између умјетника и пријатељски однос веома важни.

- Умјетници треба да се пригрле, јер сви ми пролазимо исти пут. Умјетник који је позициониран данас, није ту био прије рецимо десет година, а сигурно је пролазио исти пут који умјетници пролазе данас. То је пут који мора да се прође и од којег не треба да се одустаје, али важно је да се прикажу олакшице и шта је то на шта треба де се обрати пажња - каже она.

Дотакли смо се и конкурса “Излажи у Вагону 2023/2024”, а Бранковићева је истакла да је занимљиво што се на овај конкурс није пријавио нико из Бањалуке.

- Стигле су нам пријаве из Берлина, Естоније, Италије и Словеније. Међутим, ниједна пријава није стигла из Бањалуке. Како је могуће да је “Вагон” изазов људима који раде, стварају и излажу у иностранству, а није на примјер студентима Академије умјетности - објаснила је Бранковићева и додала да тренутно раде анализе како би увидјели у чему је настао проблем. 

На овом конкурсу одабрани су умјетници Александар Ракезић из Београда, Никола Кекеровић који ствара и ради у Берлину, Леа Секулић која ради у Естонији и Катарина Аћимовић из Зворника. 

Нова изложба

Исидора Бранковић је најавила да ће прва изложба у “Вагону” ове године бити отворена 5. маја.

- Ријеч је о поставци која говори о унутрашњем здрављу, самосвијести и стеченим траумама које нас коче. Ауторка је Соња Савић - додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана