Почиње четврти Међународни салон стрипа “Девета димензија”: Стрипаџије спремне за окупацију Кастела

Бранислав Предојевић
Foto: Девета Димензија

БАЊАЛУКА - Међународни салон стрипа, четврти по реду, овог викенда окупираће простор Камене куће на тврђави Кастел и још једном привући бројне посвећенике ове умјетности.

И ове године љубитељи девете умјетности имаће прилику да, почевши од сутра, па све до недјеље навече уживају у бројним садржајима, погледају стрип изложбе и друже се са ауторима свјетског калибра те присуствују бројим промоцијама најновијих стрип издања.

- Поносни смо што имамо госте са два континента који ће представити своје најбоље радове. Посебно издвајамо Минаса Халефома из Африке, као првог стрип умјетника из Етиопије који гостује у Бањалуци и региону те драге госте из Италије Марчела Манђатинија  и Елизу Корнаћини - каже Зоран Пејић испред Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија”, које је организатор салона.

Поред њих, гости овогодишњег салона су Александар Ристић, амбасадор Србије у Етиопији те бројни стрип аутори попут Мирка Чолака, Сабахудина Мурановића, Јелене Вучић, Ивана Вељковића, Слободана Јовановића из Србија те Милана Тренца и Дарка Креча из Хрватске, те чланови удружења “Модести стрипови” из Лондона. Као и сваке године, посјетиоци камене куће имаће прилику да у вријеме трајања ове манифестације погледају бројне изложбе попут поставке посвећене десетогодишњици постојања и рада Удружења “Девета димензија”, “Парабелум јуниор” - избор за најбољи дјечији рад, изложба табли стрипова Марчела Манђатинија, табле пројекта “Стриповијетке” по мотивима Алексе Шантића, аутора Милана Младића и Предрага Иконића, “Тетовирани облаци”, аутора Јована Братића и Горана Лојпура,  “Мали албум број 2: Приче из словенске шуме”, аутора Здравка Кнежевића и Јелене Јокшић, “Мали принц”- изложба илустрација Борислава Маљеновића. Такође, посјетиоце очекује изложба стрип табли и илустрација Слободана Јовановића, Сабахудина Мурановића, Мирка Чолака и Милана Тренца, као и изложба стрип табли “Ага” Минаса Халефома из Етиопије  и “Добродошли на Косово”- Николе Мирковића, Симоне Могавино и Ђузепеа Кватрочија. Оно што посебно треба издвојити су стрип радионице и школа стрипа које ће бити одржане током трајања, сада већ традиционалне, манифестације.

- Намјера је да окупимо што више полазника, од 7 до 77 година. Радионице и материјал су бесплатни, а осим дружења и уживања у деветој умјетности, водимо се и геслом да се стрип публика ствара, а не проналази - поручују организатори салона.

Гост из етиопије

Минас Халефом је самоуки умјетник рођен у Адис Абеби у децембру 1990. године.  Иако је дипломирао политичке науке и међународне односе постао је умјетник. Његова прва изложба била је у Националној умјетничкој галерији Етиопије. Занимају га древна историја, накит, културни украси, друштвене вриједности и ратне бравуре древне Етиопије. У сарадњи са Амбасадом Србије у Етиопији реализовао је графичку новелу “Ага” о етиопском ратном хероју из 2. свјетског рата Абдиси Аги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана