Почиње "Бањалука арт фестивал" у ДКЦ "Инцел"

Р. В.
Почиње "Бањалука арт фестивал" у ДКЦ "Инцел"

БАЊАЛУКА - У организацији Удружења независних стваралаца "Гето" од данас почиње "Бањалука арт фестивал" у трајању до 31. августа, у Друштвено-културном центру "Инцел".

Овогодишњи регионални "Бањалука  арт фестивал" доноси одговоре на провокативна питања "секса и политике" кроз различите форме умјетности пропитујући патријархално друштво, родне идентитете, слободе и сексуалност. Умјетници попут група "Радикални момци" и "Удружења младих и напаљених", затим  Ивана Ранисављевић, Лука Јоксимовић, Дуња Чорломановић, Никола Томић,  и многи други млади умјетници покушаће кроз интервенције, перформансе, и инсталације да  отворе размишљања о горућим друштвеним питањима.

Наиме, њихови  приступи стављају фокус на однос друштва према индивидуалној свијести,  која би да осјети, разумије и спозна, и на колективну свијест обавијену велом пристојног понашања сатканог од предрасуда због којих не видимо ни друштво нити мјесто гдје живимо и стварамо.

Публика ће на отварању фестивала имати прилику да погледа вансеријски перформанс младе умјетнице из Београда  Јане Јовашевић која ће наступити 29. августа са пројектом "Шта год да се направи, биће к...ц", која обрађује теме цензуре, сексуалности, задовољства, чулности на магичан начин.  Исте вечери ће наступити "Радикални момци" са пројектом "Документи", затим "Удружење младих и напаљених" са перформансом "Патос", а у  наредним данима публика ће имати прилику да погледа умјетнике као што су: Ивана Ранисављевић, Лука Јоксимовић, Дуња Чорломановић, Никола Томић. У оквиру фестивала постоји музички сегмент, тако да ће љубитељи моћи да уживају уз дивне наступе "The Cyclist Consirancy" из Београда, затим  "Ди-Џеј Миле" и пројекта "Ленхарт Тејпс & Зоја Боровчанин", те младих умјетника из Бањалуке, састава "Инкел" и Саше Ђорђевића.

Организатори овог фестивала наводе како не треба пропустити "Култ бувљак" у дневном дијелу фестивала, мјесто гдје креативци и колекционари из регије нуде плоче, књиге и гардеробу. Кустос овог фестивала је умјетница Исидора Бранковић, која је бањалучкој публици позната са својим перформансима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана