Почетком јуна ЈПФ у Ужицу с представама из Србије и БиХ

Танјуг
Почетком јуна ЈПФ у Ужицу с представама из Србије и БиХ

УЖИЦЕ - У Ужицу ће од 4. до 9. јуна бити одржан 25. Југословенски позоришни фестивал, први који се организује у Србији од почетка епидемије корона вирусаа, под мотом „Време страха и подвига".

Ужичка публика видеће пет позоришних остварења из Србије и Босне и Херцеговине, а ове године неће бити учесника из Хрватске и Црне Горе. Јубиларни 25.Југословенски позоришни фестивал требало је да буде одржан у новембру прошле године, али је одложен због епидемије корона вируса.

 „Фестивал у јуну је одржавање фестивалске ватре, јер превелика пауза није добра за позориште. Мислим да смо успели да направимо подвиг и да ћемо иако у скраћеном обиму од пет фестивалских дана публици представити високо хваљене и награђиване представе које ће оправдати поверење публике. У свом јубиларном двадесет петом издању ужички фестивал требало је да буде свечан и слављенички. У међувремену свет се окренуо на главу и зато уместо славља наш фестивал жели да одговори овом несрећном времену поруко.: Још смо живи и ту", наводи директор Југословенског позоришног фестивала Зоран Стаматовић.

На репертоару фестивала су представе „Читач" Београдског драмског позоришта, "О медвједима и људима" Народног позоришта из Сарајева, "Путујуће позориште Шопаловић" Југословенског драмског позоришта, "Радничка хроника" народног позоришта из Суботице и „Употреба човека"коопродикција Новог Тврђава театра из Новог Сада.

 „Селекција је била толико тешка у односу на околности које су присутне.То је био зид који нисмо могли да премостимо. Покушали смо да се скупимо у оном обиму који нам је ова ситуација уопште пружила. Срећни што уопште имамо шта да понудимо публици. А ове представе естетски, етички И тематски стављају нас пред исто питање: Шта ћемо урадити онда када је тешко? Јер, ово је време депресије, али и време које нас преиспитује да ли смо или нисмо спремни за подвиг", нагласио је селектор Бојан Муњин. Фестивал ће бити одржан у складу са епидемиолошким мјерама, што подразумева да ће на представама бити максимално 150 гледалаца, од 600 мјеста колико има сала Народног позоришта у Ужицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана