Почео савезни фестивал гуслара српских земаља

Srna
Foto: Srna

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Савезни фестивал гуслара српских земаља окупио је вечерас у Источном Новом Сарајеву 40 најбољих гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а 20 најбољих наступиће сутра у финалној вечери.

Предсједник Савеза српских гуслара Славко Јекнић рекао је да вечерас наступа по десет гуслара из Србије, Црне Горе и Републике Српске и десет првопласираних са прошлогодишњег фестивала.

"Током финала пјеваће се искључиво епске народне пјесме јер на тај начин желимо да заштитимо нашу културну баштину, а да гуслари истовремено пјевањем дају свој допринос пјевањем народних епских пјесама чиме одржавамо квалитет овог фестивала", навео је Јекнић.

Он је истакао да ова организација не познаје границе међу српским народом, а
основни циљ је очува српску традицију и да знање пренесе на млађе генерације.

"Имамо тридесетак младих гуслара који ће славу гусала преносити у наредним деценијама. Важно је истаћи да је пјевање уз гусле проглашено свјетским културним насљеђем и да са тог становишта с поносом можемо рећи да је препознато не само на овом простору гдје се гусле слушају, већ у читавом свијету", изјавио је Јекнић новинарима.

Осим начина пјевања и гуслања, жири у обзир узима неколико ствари попут народне ношње у којој се наступа и став током извођења.

Гуслар из Берана Синиша Петрић изразио је задовољство што учествује на фестивалу Источном Сарајеву, који је, како каже, прилика за дружење свих љубитеља овог инструмента.

"Није ми битно које ћу мјесто освојити, него само његовање традиције овог инструмента и да се сачува од заборава. Ове струне су нас од давнина сачувале и проносиле славу српског рода до дана данас", рекао је Петрић, који је са својих 18 година већ савезни шампион и два пута републички првак, те освајач трећег мјеста на сениорском фестивалу.

Љубиша Атељевић, гуслар из Зрењанина, истакао је да гусле заузимају важно мјесто у српској култури, те да су успомене са оваквих такмичења много битније од самог резултата.

"Овакви сабори су прилика да сретнем другове које немам прилику да виђам свакодневно - од Подгорице, Херцеговине, Бањалуке, читаве Србије, тако да је то за мене један величанствен скуп који оставља трајна сјећања", каже Атељевић.

Гуслар Бошко Голијанин из Источног Старог Града рекао је да су савезни фестивали круна свих гусларских такмичења, која се одржавају на подручју српских земаља, те да он јубиларни, 40. пут, учествује на овом такмичењу.

Фестивал се одржава у Културном центру

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана