Почео Први Јесењи позоришни фестивал на Мећавнику

Срна
Почео Први Јесењи позоришни фестивал на Мећавнику

Мокра Гора - Први Јесењи позоришни фестивал Емира Кустурице почео је вечерас на Мећавнику извођењем представе "Укалупљивање – трагедија лоптања у Срба" према тексту Страхиње Маџаревића, у режији Максима Милошевића.

Прослављени режисер Емир Кустурица рекао је Срни да је сигуран да ће ово бити мјесто на коме ће се успјешно укрштати експериментално позориште и класично.


"Ово је неформални почетак за идеју, која би требала да буде домаћа, а то је да се занатска култура оних који праве представу, филмове и оних који пишу открива и да се ово мјесто претвори у измјењивача топлоте", истакао је Кустурица.

Према његовим ријечима, данашње вријеме обилује огромним бројем људи који не знају филм, а праве га, и оних који поништавајући границу убијају занатско дјеловање.

Фестивал је под слоганом "Дрво које живот значи" окупио око 70 студената Академије драмских умјетности из Београда и Косовске Митровице.

Селектор фестивала Милан Нешковић рекао је да је идеја да се окупи што већи број младих људи, студената из цијелог региона, јер је суштина Мећавника афирмација младости кроз умјетност, у интеракцији са истакнутим умјетницима.

"Сви фестивали се ослањају на жКустендорфж који је покренуо цијелу причу, а циљ је да доведемо што више младих људи, овога пута позоришних стваралаца, који ће се од сљедеће године надметати за награде", додао је Нешковић.

Глумац Зоран Цвијановић рекао је да је концепт свих фестивала који се одржавају на Мећавнику такав да су они прије свега студентски фестивали.

"Фестивал доводи госте са којима ће студенти моћи да разговарају о ономе о чему немају прилике да разговарају у својим школама, а најважније је да размењују искуства", додао је Цвијановић.

Он је рекао да за њега нема веће среће него радити са Кустурицом, јер боравити у његовој аури је велика срећа за сваког човјека који је имао прилику са њим радити.

Вечерас изведен комад "Укалупљивање – трагедија лоптања у Срба" је заједничка представа Факултета драмских умјетности из Београда и Установе културе "Вук Стефановић Караџић".

Након представе, која је отворила фестивал, у кафе бару "Проклета авлија" биће одржан концерт оркестра "Екстра 5".

Факултет уметности у Косовској Митровици другог дана фестивала извешће представу "Плеј Стриндберг" Фридриха Диренмата у режији Јовице Павића.

Публика на Мећавнику погледаће и нову представу Атеља 212 "Деца радости" Милене Марковић, у режији Снежане Тришић, којом се затвара Јесењи позоришни фестивал.

Фестивал је организован уз подршку Нафтне индустрије Србије, а у организацији "Раста интернационала".

Оснивањем Јесењег позоришног фестивала под слоганом "Дрво које живот значи", прослављени српски редитељ Емир Кустурица заокружује своју идеју да свако годишње доба има свој фестивал, чинећи Мећавник културно-умјетничким центром који окупља младе умјетнике из свих крајева свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана