Почео први еко-фестивал “Дани Врбаса”

Агенције
Почео први еко-фестивал “Дани Врбаса”

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић отворио је данас Први еко-фестивал под називом “Дани Врбаса”, који треба да предстојећој манифестацији “Љето на Врбасу” да еколошку ноту.

Еко-фестивал организује Удружење грађана “Зелени Врбас” у сарадњи са градском Туристичком организацијом и уз подршку Бањалуке, а у оквиру ове манифестације планирани су ликовна колонија, еколошка радионица, промоција рафтинга и кајака на Врбасу, те котлићијада.

Гаврановић је истакао да ова дешавања на Врбасу немају само културно-спортски, већ и еколошки карактер.

Он је подсјетио да је прије два мјесеца са начелницима општина из слива Врбаса потписао Повељу за чист Врбас, те да је данашња манифестација својеврсна промоција циљева који су усмјерени ка промјени свијести о томе да ова ријека није само природни потенцијал, него и значајан привредни и туристички ресурс.

- Опредијелили смо се зато да уложимо значајан напор на очувању Врбаса као једне чисте, здраве и еколошки потпуно прихватљиве ријеке, која ће у цијелом свом току практично бити заштићена од даљег загађивања. Због тога су сви напори ка остварењу тог циља значајни, рекао је Гаврановић новинарима.

Директор Туристичке организације Бањалуке Остоја Барашин истакао је да у суботу, 13. јула, почиње стандардни програм манифестације “Љето на Врбасу”.

- Врбасу желимо да дамо максимум и очувамо га онолико колико то његови ресурси дозвољавају, а да притом не нанесемо штету његовом биодиверзитету, рекао је Барашин.

Он је истакао да је ова године посебан значај дат јубилеју - 60 година манифестације “Љето на Врбасу”, те да ће у понедјељак, 15. јула, тим поводом бити уприличена изложба фотографија, промоција филма и публикација 60 година “Љета на Врбасу”.

Према његовим ријечима, традиционални скокови са градског моста планирани су за суботу, 13. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана