Почео програм збора "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

Срна
Почео програм збора "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

СРЕБРЕНИЦА - Пограм трећег Културно-просвјетног збора "Стопама Луке Милованова Георгијевића" почео је данас у Сребреници у организацији Српског културног и просвјетног друштва /СКПД/ "Просвјета" из овог мјеста.

У оквиру данашњег програма сребренички књижевник Марко Миловановић представио је животни пут и дјело лингвисте и књижевника Луке Милованова Георгијевића рођеног 1784. године у Осату у тадашњој сребреничкој нахији, чије име носи ова манифестација.


Миловановић је истакао да је Георгијевић створио основе српског језика и писма које је Вук Стефановић Караџић обликовао, надоградио и нормирао.

Он је посјетио да је Георгијевић радио са Савом Мркаљем и Караџићем на стварању српског народног језика.

Такође, Миловановић је подсјетио на тежак животни пут Георгијевића, који је завршио високе школе и био учитељ у Српској школи у Пешти, да би због болести остао без посла и умро слијеп у неимаштињи у Будиму, 23.новембра 1828.године.

Ову манифестацију "Просвјета" је покренула ради рехабилитације и афирмације лика и дјела Луке Милованова Георгијевића и подстицања стваралаштва и културног обогаћивања ка чему је и он стремио.

Данас је пригодним рефератом Данијеле Живановић обиљежено и 60 година постојања сребреничке Гимназије.

Она је подсјетила на почетак и рад Гимназије до 1982. године, када је због реформе образовања укинута, да би поново "оживјела" након рата у БиХ 1995.године у оквиру Средњошколског центра који броји 340 ученика и постиже завидне резултате у образовању што потврђују бројне награде и признања са такмичења и сајмова знања широм Републике Српске и региона.

Чланови "Просвјете" Радомир Павловић и Милош Николић евоцирали су сјећања и говорили о знаметнитом сребреничком профеосру, хроничару и педагогу Живану Јовановићу и културологу Бошку Миловановић, који су оставили дубоке трагове у областима у којима су радили.

Овим се посјећа и на стотину година од рођења Јовановића и седамдесет година од рођења Миловановића.

Програм ове манифестације биће настављен у петак, 10. децембра, када ће бити представљен други и трећи број часописа за културу, књижевност и умјетност "Сребрни вијенац" у издању "Просвјете".

Том приликом биће уручене и награде побједницима књижевних, те новинарског и литерарног конкурса, које је расписала "Просвјета2.

Награда за поезију носи назив по Луки Милованову Георгијевићу, за причу по сребреничком књижевнику Звонимиру Шубићу, новинарска је посвећена Бошку Миловановићу, а литерарна, за ученике, професору Живану Јовановићу.

Након додјеле награде биће одржано пјесничко вече уз наступ пјесника Војина Остојића, Љубисава Симића, Александре Мићић и Дејана Коловића из Братунца и Сребренице.

Културно-просвјетни збор биће завршен у понедјељак, 13. децембра, одржавањем округлог стола о теми "Стање српског језика и писма" о чему ће говорити професори Катедре за србистику Филозофског факултета са Пала Саша Кнежевић и Жељка Пржуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана