Почео нови циклус радионица у дјечијем одјељењу НУБ РС

Илијана Божић
Почео нови циклус радионица у дјечијем одјељењу НУБ РС

БАЊАЛУКА - У данашње доба важно је да библиотека буде окупљалиште дјеце, јер им пружа простор за развој интелектуалних и креативних способности кроз различите активности и радионице. Такође библиотека може да буде мјесто гдје се дјеца осјећају сигурно и добродошло, мјесто здравог одрастања које помаже у развоју друштвених вјештина и знања.

Казала је то за “Глас Српске” библиотекарка у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске и књижевница Александра Чворовић, говорећи о креативним радионицама које су почетком овог мјесеца поново заживјеле у Дјечијој библиотеци “Борик”.

Она је додала да се кроз библиотеку промовише култура читања и учења, што је кључно за развој будућих генерација.

Тако ће сваког понедјељка у марту од 18 до 19 часова бити организована радионица “Малци-радозналци” те истим даном од 19 до 20 часова биће вјежбе читања, а на обје радинице дјеца ће радити са библиотекарком и професорицом српског језика и књижевности Сањом Ивановић. Радионице за предшколце биће одржаване четвртком од 18 до 19 часова, а драмско-рецитаторска радионица истог дана од 19 до 20 часова, које ће водити Александра Чворовић. Петком од 19 до 20 сати Ивановићева ће водити радионицу “Читајмо заједно”.

Чворовићева је истакла да је развијање љубави према читању и писаној ријечи код дјеце од изузетне важности, јер то није само вјештина која им помаже у академском успјеху, већ и у ширем смислу обогаћује њихов живот.

- Кроз читање дјеца развијају машту, креативност, критичко размишљање и емпатију. Такође читање им омогућава да истраже свијет око себе на нов и инспиративан начин, што их може подстакнути да постану радозналији и отворенији према новим идејама - казала је она.

Нагласила је да организовањем ових радионица желе дјеци да пруже разноврсне и квалитетне активности које ће их едуковати, забавити и инспирисати те створити од њих будуће читаоце и кориснике библиотеке, са развијеним ставом и критичким мишљењем.

- Радионице могу пружити дјеци прилику да развију вјештине читања, писања, изражавања, али и да истраже своје таленте и интересе кроз умјетничке, драмске и креативне активности. Такође кроз ове радионице дјеца могу створити пријатељства, осјећати се повезано с другима и развијати самопоуздање - закључила је Чворовићева.

Цијена радионице за чланове дјечије библиотеке износи 15 КМ мјесечно, а радионице трају три мјесеца у прољећном периоду, тачније од марта до краја маја и три мјесеца у јесењем периоду од октобра до краја децембра.

Тинејџерски разговори

Чворовићева ће суботом од 12 до 14 часова водити радионицу “Тинејџерски разговори”, која је бесплатна за све учеснике, само је потребна пријава. Намијењена је дјеци од 11 до 15 година.

- Значај вођења тинејџерских разговора огледа се у томе што пружа младима простор да изразе своје мисли, осјећаје и дилеме у сигурном и подржавајућем окружењу. Омогућавају тинејџерима да се боље разумију и прихвате те да развијају вјештине самосвијести, емоционалне интелигенције и комуникације - рекла је она.

Додала је да вођење оваквих разговора може помоћи у превенцији проблема с којима се млади суочавају те им пружити подршку и савјете у њиховом рјешавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана