Почео фестивал "Кустендорф": Главни гост редитељ Матео Гароне

ГС
Почео фестивал "Кустендорф": Главни гост редитељ Матео Гароне

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почео је вечерас у Дрвенграду на Мокрој Гори гдје ће до суботе, 27. јануара, у такмичарском програму бити приказано 17 краткометражних филмова стваралаца из 16 земаља.

Главни гост је италијански редитељ Матео Гароне којем је уручена специјална награда "Дрво живота".

Овогодишњи Кустендорф, чији је мото "Не надзор, кинематографија!" отворили су његов оснивач, прослављени редитељ Емир Кустурица и потпредсједница Владе Србије Маја Гојковић.

У оквиру програма "Савремене тенденције" вечерас ће бити приказан најновији Гаронеов филм "Ја, капетан" са којим је освојио "Сребрног лава" за најбољу режију на Фестивалу у Венецији.

Кустурица је пред отварање рекао да је "Кустендорф" преживио, као и свјетски филм и литература коју није могла да убије вјештачка интелигенција.

Он је истакао да ће најбољи свјетски аутори овдје увијек имати удомљење и да ће шта год буде са свјетским филмом овај фестивал постојати макар као преглед највећих свјетских достигнућа.

"Сад се показује да се велики ресет који је требало да уследи након произведеног вируса који је требало све да нас уништи показао као пропала инвестиција", оцијенио је Кустурица.

Гароне је рекао да је ово његова трећа посјета "Кустендорфу", за који каже да је јединствен фестивал, а од других се разликује јер је ово велика породица.

За "Златно", "Сребрно" и "Бронзано јаје", као и за награду "Вилко Филач" за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије и још 15 земаља. Ту су дјела аутора из Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Њемачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Сјеверне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.

Уручење награда и церемонија затварања заказани су за суботу, 27. јануара, у 21.00 час.

Оснивач и директор Фестивала је филмски редитељ Емир Кустурица,пише Мондо.

Кустендорф је основан је 14. јануара 2008. године са амбицијом да се младим филмским ствараоцима пружи шанса да прикажу своја остварења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана