Почео Фестивал европског филма на Палићу: Танане, јако невидљиве нити

Приредио: Жарко Марковић
Почео Фестивал европског филма на Палићу: Танане, јако невидљиве нити

ПАЛИЋ - Фестивал европског филма на Палићу отворен је уручењем награда “Александар Лифка” за допринос европској кинематографији глумици Аници Доброј, редитељу Адемиру Кеновићу и директору фотографије Федону Папамихаелу, док је такмичарски програм отворен пројекцијом филма “Сва лица доброте” редитеља Јоргоса Лантимоса.

Аница Добра је дочекана вишеминутним аплаузом посјетилаца, а “Лифку” у категорији домаћих стваралаца уручио јој је директор фестивала Радослав Зеленовић, који је рекао да је том наградом “сврстана у ред оних који су оставили дубок траг у нашој кинематографији”.

Она је захвалила присутнима што са њом дијеле овај “блистави тренутак” и прогласила отвореним 31. издање Фестивала европског филма Палић.

- Размишљајући како је дошло да вечерас стојим на овом месту и делим са вама важне тренутке за мене, помислила сам да то није само због филмова које и ја и ви волимо, већ да је то због онога што се дешава пре, испред или иза једног филма - рекла је глумица.

Према њеним ријечима, “то су танане, јако невидљиве нити” које глумци мислима преносе, а гледаоци их препознају.

Редитељу Адемиру Кеновићу припала је регионална “Лифка”, а програмски директор фестивала Мирослав Могоровић је навео да уручује “важну награду пријатељу и колеги и некоме ко је дефинисао кинематографију, не само у бившој Југославији, већ и у региону”.

- Срећан сам што сам овдје након толико година. Желим да захвалим свим људима који омогућавају да се ови филмови, које смо ми радили, праве, као и свима који су учествовали у стварању тог блага нашег југословенског и регионалног филма - рекао је Кеновић.

Могоровић је уручио “Лифку” и директору фотографије Федону Папамихаелу.

- Велика ми је част да дођем у Србију за коју сам јако везан. Имам доста пријатеља из Србије, иако сам поријеклом из Грчке, а дуги низ година провео сам у Америци. На Србију ме подсјећа шљивовица, музика Горана Бреговића... - рекао је Папамихаел.

Фестивал је отворио триптих “Сва лица доброте” који прати човјека без много избора који покушава да преузме контролу над својим животом, полицајца узнемиреног што се његова нестала жена вратила као потпуно другачија особа и жену одлучну да пронађе неког посебног са необичним вјештинама. У главним улогама су Ема Стоун, Вилем Дафо, Џеси Племонс, Маргарет Кволи и Хонг Чау.

Главну такмичарску селекцију 31. Фестивала европског филма Палић чине и филмови “Свјетлост блиједи” редитеља Папамихаела, “Човјек магнет” Густа ван дер Бергеа, “Калманов дан” Саболча Хајдуа, “Посљедњи од Јевреја” Ноеа Дебреа и “Кад сване дан” Рунара Рунарсона. Ту су и “Прослава” Бруне Анковића, “Андреина љубав” Мануела Мартина Куенке, “Синови” Густава Мелера, “78 дана” Емилије Гашић, “Дјевојка са иглом” Магнуса фон Хорна и ван конкуренције “Други чин” Квентина Дипијоа.

У такмичарској селекцији програма “Паралеле и судари” биће приказани филмови “Свјетла” Беате Парканове, “Заувијек - заувијек” Ане Бурјачкове, “Кјука: пред крај љета” Костаса Карамунтаниса, “Босански лонац” Паве Маринковића и “Пет и по љубавних прича у стану у Виљнусу, Литванија” Томаса Венгриса. Ту су и “Рана оклијевања” Селмана Наџара, “Осам призора на језеру Бива” редитеља Марка Рата, “Осмијех судбине” Анџеја Јакимовског и “Паноптикон” Џорџа Сихарулидзеа.

Селекције

Током трајања фестивала до 26. јула биће приказани и филмови у оквиру селекција “Млади дух Европе”, “Галиција у фокусу”, “Нови мађарски филм”, “Нови европски документарци” и други

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана